Bouwen29 apr '16 12:01

Bevingsschade houdt Groningers uit hun slaap

Auteur: BNR Webredactie

Groningers die meerdere malen aardbevingsschade aan de woning oplopen, hebben vaker gezondheidsklachten dan mensen die dit maar één keer meemaken. Die laatste groep ervaart net zo veel klachten als Groningers zonder schade. Dat blijkt uit een vrijdag verschenen onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

Image

Mensen die voor de zoveelste keer te maken krijgen met bevingsschade hebben vooral last van slapeloosheid, irritatie en concentratieproblemen. Ook hebben zij vaker buik- of maagklachten, gewrichtsklachten, hoofdpijn en hartkloppingen. "Anderhalf keer zo veel mensen in deze groep heeft regelmatig last van negatieve gevoelens zoals neerslachtigheid of een gebrek aan controle over hun leven'', stelt hoofdonderzoeker Tom Postmes.

Groningers met meerdere schades voelen zich ook "beduidend'' minder veilig. Dat gevoel kan pas veranderen wanneer er iets aan de schade wordt gedaan, maar de gezondheidsklachten, daar kan wel nu meteen wat aan gebeuren. Postmes: "Het perspectief moet daarvoor opschuiven, nu ligt de nadruk te veel op het economische gedeelte. In het contact met deze mensen moet de aanpak al anders zijn. Het is een zorgkwestie."

Opmerkelijk is dat mensen nog wel graag op dezelfde plek willen wonen. "Zelfs in het bevingsgebied geven mensen aan dat ze erg tevreden zijn over hun woonomgeving", vertelt Postmes. Hij noemt het hoopgevend dat mensen ondanks meervoudige schade niet van plan zijn om te vertrekken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen