Breaking19 jan '16 11:40

OM eist 16 jaar cel tegen Utrechtse serieverkrachter

Auteur: Sam de Voogt

Het OM eist de maximale gevangenisstraf tegen de 53-jarige Gerard T. vanwege het extreme geweld dat hij gebruikt zou hebben bij vier verkrachtingen en vanwege het feit dat hij niets wilt zeggen.

Foto ANP
Foto ANP

De Utrechtse Gerard T. staat voor de rechter op verdenking van vier verkrachtingen tussen 1995 en 2001. De 53-jarige man zorgde de afgelopen decennia voor grote onrust in Utrecht en omstreken. De openbaar aanklager acht bewezen dat T. de vier verkrachtingen heeft gepleegd. Volgens verslaggever Martijn de Rijk, die de rechtszaak volgt, is de eis het resultaat van een koele optelsom: "Hij heeft herhaaldelijk veel geweld gebruikt, het gaat om jonge slachtoffers. Het OM gaat er vanuit dat deze man gaat recidiveren, dus ze willen hem zo lang mogelijk van de straat houden."

Onbewogen
Volgens de Rijk hoorde T. de eis onbewogen aan. Het past in het patroon van stilzwijgen waarin de verdachte zich al sinds zijn aanhouding hult, zegt De Rijk: "Zelfs toen hem gevraagd werd naar een reactie op de eis, zei de verdachte opnieuw zich te beroepen op zijn zwijgplicht. Het is maar de vraag of hem dat iets heeft opgeleverd, want omdat hij zwijgt zegt het OM geen enkele verlichtende omstandigheid te hebben gevonden."

Het OM heeft geen TBS geëist tegen T., maar dat is geen verrassing, aldus De Rijk. "Hij heeft niet meegewerkt aan een onderzoek van het Pieter Baan Centrum en daardoor wordt het onmogelijk om vast te stellen of hij ontoerekeningsvatbaar is. Dat heeft de rechter wel nodig om TBS op te leggen."

Lokfiets
Gisteren begon de rechtszaak en werd uit in details uit de doeken gedaan hoe T. de vier slachtoffers dwong tot seksuele handelingen. Twee vrouwen werden van hun fiets getrokken, een ander werd aan een boom vastgebonden en achtergelaten. De vierde vrouw wist te ontsnappen door in een sloot te springen.

T. werd pas bijna twintig jaar na zijn eerste vergrijp opgepakt. Per toeval, toen hij in 2014 een lokfiets stal. Vervolgens matchte zijn DNA met de monsters die waren aangetroffen bij vier vrouwen die seksueel waren gemolesteerd. Er zijn in totaal 22 zaken die met elkaar overeen komen, maar alleen in deze vier zaken is er voldoende overtuigend bewijs, aldus het OM.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen