Hillary hoopt liberale kiezers te paaien met TTIP-scepsis
In de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen lijkt het vrijhandelsakkoord TTIP onder Amerikanen eindelijk wat meer te gaan leven. Dat komt het sentiment niet per se ten goede, maar de extra aandacht kan zeker geen kwaad, zegt Frank Behrens, directeur en oprichter van de Nederlands-Amerikaanse Handelskamer.
De Amerikaanse liefde voor TTIP lijkt wat te bekoelen, nu presidentskandidaat Hillary Clinton zich heeft uitgesproken tegen het akkoord. In Miami beginnen vandaag nieuwe onderhandelingen over het Vrijhandelsakkoord. En ook die dragen bij aan een groeiende aandacht voor het Amerikaans-Europese verdrag, constateert Behrens. "Als mensen erover gaan praten, gaan ze ook inzien wat de voor- en nadelen zijn, dus ik denk dat al die publiciteit rond de onderhandelingen in Miami heel goed is."
Afstand van verdrag
Clinton was overigens zelf betrokken bij de start van de onderhandelingen, maar met de presidentsverkiezingen in het vooruitzicht lijkt ze het zich te kunnen permitteren om afstand te nemen van het aanstaande verdrag, zegt Behrens. "Ze was de afgelopen twee jaar niet bij de onderhandelingen betrokken en kan nu heel makkelijk zeggen: ik ben het met heel veel dingen niet eens. Dat gebruikt ze om de meer liberale stemmers achter zich te krijgen."
Farmaceutisch monopolie
Inhoudelijk komt Clinton met drie argumenten op de proppen. Ze vreest de Amerikaanse machteloosheid tegenover valutamanipulatie, zoals Japan en China die nog wel eens willen inzetten. Daarnaast geeft TTIP wel heel veel macht aan de farmaceutische industrie, die monopolies voor langere tijd wil vasthouden via intellectueel eigendom. En ten slotte zijn de Amerikanen bevreesd voor de negatieve gevolgen voor het minimumloon, ook zo'n Democratisch stokpaardje.
MKB
In onderlinge gesprekken van Amerikaanse ondernemers is TTIP overigens geen dagelijkse kost, zegt Behrens. Wel ziet hij kansen voor het MKB om producten veel goedkoper aan de Amerikaanse markt te verkopen. "Veel Nederlandse ondernemers zien nieuwe kansen, omdat er een hele sterke component van harmonisatie van standaarden in zit. Maar het gaat met name om de grote multinationals en het algemene gesprek op straat gaat niet heel erg veel over dit verdrag."