Buitenland11 okt '15 00:28Aangepast op 11 okt '15 10:39

Dodental door zelfmoordaanslagen Ankara loopt op tot bijna honderd

Auteur: BNR Webredactie

Het aantal doden als gevolg van twee zelfmoordaanslagen in Ankara is gestegen naar 95. Daarnaast zijn er 246 gewonden die nog worden verpleegd, waarvan 48 er ernstig aan toe zijn.

Vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie en commissaris Johannes Hahn gaan zondag niet naar Turkije. Het bezoek is op verzoek van Turkije uitgesteld tot de drie dagen van nationale rouw voorbij zijn, zo meldde de Europese Commissie zondag. Timmermans en Hahn zouden verder onderhandelen over het actieplan om Turkije te helpen bij de opvang van de zeer grote toestroom Syrische en Iraakse vluchtelingen en om te voorkomen dat die vluchtelingen illegaal doorreizen naar Europa.

De Turkse premier Ahmet Davutoglu maakte zaterdagavond nieuwe cijfers bekend. Eerder stond het dodental op 86 en werden 186 gewonden gemeld. Davutoglu van Turkije heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd naar aanleiding van de aanslagen.

Davutoglu ging direct nadat de ernst van de aanslagen duidelijk was in crisisberaad met de veiligheidsdiensten, lokale autoriteiten en de ministers van Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid. Islamitische Staat (IS), strijders van de arbeiderspartij PKK en aanhangers van de marxistisch-leninistische organisatie DHKP-C zijn wat Davutoglu betreft de potentiële verdachten. Geen van die groeperingen heeft de aanslag echter opgeëist en het onderzoek is nog steeds gaande.

Gevreesd wordt dat de aantallen nog hoger zullen worden. De Turkse vereniging van artsen zei eerder op de dag al tegen nieuwszender CNN dat 97 mensen de bomaanslagen niet hebben overleefd en dat er ruim vierhonderd mensen gewond waren geraakt.

Treinstation
Twee zelfmoordterroristen bliezen zichzelf zaterdagochtend op bij het belangrijkste treinstation van Ankara. Daar stond een vredesmars van Koerden en aanhangers van pro-Koerdische politieke partijen op het punt te beginnen. De aanslagen zijn nog niet opgeëist.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen