Buitenland6 jan '16 06:13

Noord-Korea voert kernproef uit

Auteur: BNR Webredactie

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt vandaag in spoedzitting bijeen om te praten over de kernproef die Noord-Korea claimt te hebben uitgevoerd. Dat hebben drie diplomaten van de raad gezegd tegen persbureau Reuters.

Foto: ANP
Foto: ANP

Volgens een van hen vindt de bijeenkomst waarschijnlijk achter gesloten deuren plaats. Japan en de Verenigde Staten, vijanden van Noord-Korea, zouden gezamenlijk op de spoedzitting hebben aangedrongen. Noord-Korea voerde vannacht een kernproef uitgevoerd, volgens de staatstelevisie was sprake van een geslaagde test met een waterstofbom. Onder meer Zuid-Korea vermoedde al, omdat er een aardbeving is gemeten.

Aardbeving
Die aardbeving had een kracht van 5,1. Zuid-Korea heeft sterke vermoedens dat het gaat om een kernproef, meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. In dat geval zou het de vierde nucleaire test van Noord-Korea zijn en de eerste sinds 2013. Eerdere kernproeven waren in 2006 en 2009.

Heel opmerkelijk, vindt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg. want een waterstofbom - uitgevonden door de Amerikanen eind jaren '50 - is aanmerkelijk krachtiger dan een atoombom en geeft een veel grotere klap. "Het is zo ongeveer het gevaarlijkste wapen dat je kunt bedenken. Toen vannacht de conclusie heel snel was dat het een waterstofbom was en dat werd bevestigd door Noord-Korea, was dat wel heel erg  schrikken."
 

 

Doodeng
In 2013 hebben de Noord-Koreanen bij hun laatste raketproef een satelliet gelanceerd dus klaarblijkelijk zijn ze in staat om een werkende raket te ontwikkelen. "En die combinatie is echt doodeng. Het heeft geleid tot sancties tegen Noord-Korea en de grote vraag is wat China nu van plan is om te gaan doen; dat is de enige bondgenoot van Noord-Korea en voor zover ik begrijp zijn zelfs de Chinezen verrast en verontrust. Zij zullen daarom nu moeten ingrijpen. Het is de vraag óf ze dat gaan doen en hóe ze dat gaan doen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen