Buitenland18 feb '16 07:19

Turkije wijst Syrische Koerden aan als daders aanslagen Ankara

Auteur: Sam de Voogt

Volgens Turkije zitten Syrische Koerden van de YPG achter de aanslag van gisteren in Ankara, waarbij 28 doden en 61 gewonden vielen. De beschuldiging zorgt voor oplopende spanningen tussen NAVO-bondgenoten Turkije en de VS.

Turkse politie en ambulances bij de plek van de aanslag in Ankara. Foto AFP
Turkse politie en ambulances bij de plek van de aanslag in Ankara. Foto AFP

Premier Ahmet Davutoglu zei donderdag dat de aanhanger van de YPG, milities van de Koerdische Democratische Unie Partij (PYD) in het noorden van Syrie, bij het uitvoeren van de aanslag werd geholpen door de verboden Koerdische PKK-beweging. Turkije zou inmiddels negen mensen hebben gearresteerd.

De Syrische Koerden gelden als belangrijkste bondgenoot voor de Verenigde Staten in de strijd tegen Islamitische Staat (IS). Daarom gaf de Turkse vice-premier gisteren indirect Rusland en de VS de schuld van de aanslag, zegt Turkije-correspondent Marc Guillet. "Zij steunen de Syrische Koerden, die volgens de Turken banden hebben met de PKK. Terwijl Turkije wilt dat de Koerdische milities op de zwarte lijst van terroristische organisaties worden gezet, zijn het tevens de belangrijkste bondgenoten voor de VS in de strijd tegen IS."

 

Agenda
Juist omdat Turkije een agenda heeft tegen de PYD en YPG is niet helemaal zeker of zij ook daadwerkelijk de aanslag hebben gepleegd. Donderdagochtend zei correspondent Guillet dat het doelwit van de aanslag, bussen met daarin beroepsmilitairen, wees op het toedoen van de PKK. Guillet: "De PKK richt zijn aanvallen meestal op politie en militairen, terwijl Islamitische Staat (IS) meer zelfmoordaanslagen op burgers pleegt. Ook het feit dat speciale Turkse anti-terreureenheden al sinds augustus vorig jaar honderden Koerden, waaronder veel burgers, hebben gedood, wijst erop dat dit een vergeldingsactie van de PKK is."

Premier Davutoglu zegde een bezoek aan een kleine migratietop vandaag, met acht Europese landen, af vanwege de terreurdaad. Ook kondige hij nieuwe aanvallen op stellingen van de YPG in het noorden van Syrie aan.

Het is niet voor het eerst dat Turkije wordt opgeschrikt door een zware aanslag. Een maand geleden kwamen 10 Duitse toeristen om bij een zelfmoordaanslag van IS in Istanbul. En in oktober vorig jaar stierven 103 burgers bij een dubbele zelfmoordaanslag in Ankara.

Gerelateerde artikelen