Buitenland19 feb '16 19:17

'Beroep op Nederlandse grondtroepen bij vredesakkoord Syrië'

Auteur: Thijs Baas

Zodra in Syrië een vredesakkoord is bereikt, zal een beroep worden gedaan op Nederlandse grondtroepen om bij te dragen aan een vredesmissie in het land. Dat verwacht Rob de Wijk, directeur van het Haags Centrum voor Strategische Studies.

Foto: ANP
Foto: ANP

Amerikaanse gevechtsvliegtuigen hebben vandaag bommen gegooid op IS-doelen in Libië, waarbij volgens Reuters zeker 41 doden zijn gevallen. De bombardementen zijn een mogelijk begin van bredere aanvallen van de Westerse coalitie op IS-doelen, zegt minister Hennis van Defensie. Zij overweegt om Nederland ook een bijdrage te laten leveren aan militaire acties in Libië, nadat enkele weken geleden nog besloten werd tot een bijdrage van de Nederlandse luchtmacht aan de strijd in Syrië.

Maar de Nederlandse capaciteit is waarschijnlijk te beperkt om een bijdrage te kunnen leveren aan eventuele bombardementen in Libië, meent De Wijk. "De luchtmacht is grotendeels wegbezuinigd, maar met een beetje persen en meten kun je hier misschien nog één à twee toestellen inzetten. Minister Hennis heeft daar feitelijk wel de deur voor open gezet." Amerikaanse F15-bommenwerpers troffen eerder ook al doelen van IS in Libië, waarbij ook al doden vielen, constateert De Wijk.

Vaste grenzen
En nu IS een steeds groter probleem wordt, kan dit soort operaties internationaal op een steeds bredere steun rekenen. Voor het eerst wordt daarbij getornd aan de vaste grenzen waarbinnen de operaties tot nu toe plaatsvinden. "De Britten zijn eigenlijk ook al betrokken geweest bij de voorbereidingen van de operatie en ik weet dat de Fransen ook een bepaalde betrokkenheid hebben gehad bij de voorbereidingen van mogelijke andere operaties in Libië, dus eigenlijk zie je al geleidelijk dat dat gaat gebeuren."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen