Buitenland13 aug '15 15:04Aangepast op 13 aug '15 18:53

Aanrandingszaken tegen Assange zijn verjaard

Auteur: Sangar Paykhar

Wikileaksoprichter Julian Assange wordt in Zweden niet langer aangeklaagd wegens aanranding. De drie zaken die door de Zweedse justitie tegen Assange waren ingediend, zijn inmiddels verjaard. Een onderzoek naar verkrachting loopt echter nog steeds.

De hoofdredacteur van Wikileaks zocht in 2012 zijn toevlucht tot de Ecuadoriaanse ambassade in Londen. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan aanrandingen en een verkrachting. "In Zweden moet een verdachte eerst worden gehoord voordat er een aanklacht kan komen", vertelt Jozef Rammelt,  internationaal strafrechtadvocaat bij Keizer Advocaten. "Dat kan niet omdat hij in de Ecuadoriaanse ambassade zit en die laten geen Zweedse onderzoekers toe."

Verjaard
Het is inmiddels vijf jaar geleden dat de eerste aanklacht werd ingediend. Volgens een bepaling in de Zweedse wet moet een aanklacht binnen vijf jaar worden afgerond. Volgens Rammelt kan Assange daarom niet meer worden vervolgd voor de verdenkingen op aanranding. "Wat de verkrachtingszaak uit 2010 betreft, daar is de Zweedse justitie nog mee bezig." Ook daarvoor geldt dat hij eerst gehoord moet worden.

Amerika
"Als de verkrachtingszaak ook verjaard raakt, dan blijft het uitleveringsverzoek naar Amerika staan in verband met het Wikileaksschandaal." Rammelt vraagt zich af of de Ecuadoriaanse ambassade de druk kan weerstaan van een Amerikaans verzoek. "Met het Zweedse verzoek hebben ze niet zo’n groot probleem omdat de twee landen geen bijzondere relaties hebben." De relatie met Amerika staat wel op het spel omdat Ecuador goede diplomatieke betrekkingen onderhoudt met Amerika.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen