Buitenland5 feb '16 10:24

VN: Assange verdient vrijheid en schadevergoeding

Auteur: Sam de Voogt

Volgens een speciale werkgroep van de VN heeft de oprichter van Wikileaks recht op een schadevergoeding omdat hij jarenlang onvrijwillig en zonder juridische grond heeft vastgezeten in de Ecuadoraanse ambassade in Londen.

Hoe hoog een eventuele schadevergoeding zou moeten zijn, heeft de werkgroep niet gezegd. De VN-werkgroep oordeelde donderdag dat het verblijf van Assange in de ambassade onrechtvaardig was. Daar zit hij nu 3,5 jaar. Hij kan niet naar buiten omdat Zweden een internationaal arrestatiebevel tegen hem heeft uitgevaardigd in verband met een verkrachtingszaak. Daardoor ziet het Verenigd Koninkrijk zich genoodzaakt hem te arresteren zodra hij een stap buiten de ambassade zet.

In een reactie op de uitspraak van de VN-werkgroep zeggen de Britten dat ze Assange nog altijd zullen arresteren zodra hij een stap buiten de ambassade zet. Volgens de Britten zijn ze daartoe verplicht. Assange vreest dat, zodra hij is uitgeleverd aan Zweden, het Scandinavische land op zijn beurt Assange zal uitleveren aan de Verenigde Staten. Zweden ontkent dat. De Amerikanen willlen hem vervolgens voor het openbaren van staatsgeheimen op Wikileaks, zoals documenten over de oorlog in Afghanistan

 

Schiffers denkt niet dat de Britten zullen luisteren naar het oordeel van de werkgroep. "Ze hebben nogmaals herhaald dat Assange zich schuilhoudt in deze ambassade en dat het hun plicht is om hem uit te leveren. Zweden is ook geen bananenrepubliek."

Reacties uit Zweden zijn er ook, zegt Schiffers. "Die erkennen het oordeel ook niet. Zij zeggen ook dat Assange niet wordt vastgehouden maar heeft zelf gekozen voor deze situatie."

De vraag is of Assange zichzelf straks überhaupt laat zien, volgens Schiffers stond hij tijdens een eerdere verklaring nog wel eens op het balkon maar is hij daar banger voor geworden. "Er staat een busje met agenten klaar bij de ambassade. Zodra hij echt voet buiten de ambassade zet zal hij worden gearresteerd."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen