Buitenland17 feb '16 15:14

Kamer wil Rutte wapenen tegen Turkse en Britse chantage

Auteur: Thijs Baas

Premier Mark Rutte krijgt nog een harde kluif aan de Tweede Kamer aan de vooravond van de Europese top, donderdag en vrijdag. De Kamer is zeer kritisch op Ruttes meegaande houding tegenover Turkije en Groot-Brittannië, die hun geopolitieke en financiële machtsposities aanwenden om met een flink eisenpakket op de proppen te komen.

Volgens de fracties verkoopt Rutte zijn ziel aan de Turken, alleen om tot een oplossing voor het vluchtelingenprobleem te komen: niet alleen kunnen de Turken op grote schaal hun eigen gang gaan, ze willen nu in ruil voor de bijdrage aan het oplossen van het vluchtelingenprobleem perspectief op het EU-lidmaatschap. En intussen blijft Rutte maar overleggen met de Turken, constateert de Kamer, en dat is velen een doorn in het oog.

Met open ogen
Volgens CDA-leider Sybrand van Haersma Buma speelt Turkije met Europa en laat Rutte zich door de Turkse regering piepelen, met de pet van EU-voorzitter op. Sietse Fritsma van de PVV legt Rutte voor de voeten dat Rutte 'er met open ogen in is getuind'. "De EU en het kabinet zitten helemaal in de tang van Erdogan, die zich nu helemaal rijk kan chanteren."

 

Het Turkse enthousiasme over de besprekingen van vorige week tussen de Turkse premier en Rutte stelt de Kamer ook voor vragen. Zo wil D66-Kamerlid Kees Verhoeven wel eens weten wat Rutte precies heeft toegezegd aan de Turkse premier en is daarom wel benieuwd naar het gespreksverslag graag lezen. En ChristenUnie-woordvoerder Joël Voordewind vindt dat het geld dat de Turken krijgen ter voorbereiding op een mogelijk EU-lidmaatschap nog maar eens goed onder het vergrootglas moet worden gehouden.

Brexit
En ook de dreigende Brexit houdt de gemoederen in de Kamer flink bezig. De harde eisen van premier Cameron mogen geen reden zijn om al te meegaand te zijn, vindt onder meer Verhoeven. "Laat de Europese regeringsleiders zelfbewust zijn. Laat ze niet toegeven aan chantage en laat ze hun poot stijf houden als de Britten er met gestrekt been in willen gaan." Voor de PvdA zijn Camerons eisen over minder sociale zekerheid voor arbeidsmigranten en invloed in de eurozone zeer hete hangijzers.

Gerelateerde artikelen