Buitenland12 feb '16 08:41

'Brussel heeft geen enkele reden om Britten te pleasen'

Auteur: Thijs Baas

De Britten beginnen zich warm te lopen voor het referendum over het EU-lidmaatschap. Premier Cameron hoopt volgende week van Brussel genoeg concessies te krijgen om kiezers te overtuigen dat hun toekomst ín de Europese Unie ligt. Dat zal lastig worden, want in de peilingen wint het nee-kamp terrein.

Foto: ANP
Foto: ANP

Onze correspondent Lia van Bekhoven sprak met Nick Clegg, oud-vicepremier en leider van de Liberal Democrats en dankzij een Nederlandse moeder één van de weinige Britse parlementariërs met een Nederlandse tongval. Hij is als voorstander nog steeds erg optimistisch over dat referendum. Want volgens Clegg zeggen de negatieve peilingen niet zoveel, als pas over vier maanden het referendum daadwerkelijk op de agenda staat.


 

De peilingen zijn vooral erg theoretisch, zegt Clegg. "We gaan pas zien wat de collectieve mening is als we echt diep in de campagne en het debat zitten. We hebben." Want Groot-Brittannië heeft heel wat te verliezen, meent hij. "We zijn lid van de EU, we hebben alle voordelen om middenin een interne markt te zitten, maar zonder de problemen van een grenzeloos Schengen."

Gevolgen
Langzaam maar zeker beginnen de mogelijke gevolgen van een Brexit tot Westminster door te dringen, schetst Van Bekhoven. "Sommige mensen denken dat het nog tien jaar gaat duren voordat het land alle banden met de EU heeft doorgesneden. Maar volgens mensen als Clegg nemen het veel zwaarder en zeggen dat de gevolgen niet te overzien zijn; Schotland zou zich dan wel eens kunnen afscheiden van de rest van het Verenigd Koninkrijk én het geeft een signaal aan andere EU-landen, dat zij óók alleen verder kunnen."

Gerelateerde artikelen