Buitenland18 feb '16 06:34

Deal or no deal met Brexit als splijtzwam

Auteur: BNR Webredactie

Het wordt een all-nighter: een onderhandeling die tot diep in de nacht gaat duren. Deze waarschuwing komt uit Brussel aan de vooravond van de Europese top waar de Britse premier Cameron een deal hoopt te sluiten met zijn Europese collega's.

Foto: ANP
Foto: ANP

Hij hoopt hiermee de Europese Unie een beetje te hervormen. Want daarna heeft hij de Britten een referendum beloofd waarin ze kunnen kiezen of ze in de EU willen blijven of niet.

Daar komen ze vanavond wel uit. Maar de overige twee punten liggen wat complexer. En voor sommige landen moeilijk. De Britten willen hun financiële hart, the City, beschermen. En als niet euro-land willen ze voorkomen dat de eurolanden straks financieel en monetair beleid uitstippelen waar The City last van heeft of door buitengesloten wordt. Cameron wil een toezegging dat de Britten hier wat invloed op kunnen uitoefenen.

Eurobeleid
Maar van de Fransen mag dat niet zover gaan dat de Britten het eurobeleid ook kunnen blokkeren of meer concurrentievoordeel krijgen als niet-euroland. En dan is er nog het puntje van EU-migratie. Cameron wil het aantal EU-migranten omlaag brengen door een strenger en soberder beleid: minder kinderbijslag voor bijvoorbeeld Poolse kinderen die nog in Polen wonen. En pas na vier jaar zouden migranten aanspraak kunnen maken op fiscale voordelen en sociale zekerheid.

Het voorstel wat straks op tafel ligt is een zogenoemde noodrem: de beperking die Cameron wil geldt alleen als het aantal migranten zo hoog is dat het sociaal systeem onder druk staat. Oost-Europese landen zoals Polen en Hongarije, zien dat niet zitten. Zij moeten nog overtuigd worden hoe zij van deze maatregel gaan profiteren. Als Cameron een deal kan sluiten en tevreden is met het resultaat, dan zal hij de JA-campagne steunen. En dan gaan de Britten deze zomer al naar de stembus.

Niet uitzonderlijk
Het andere (extreme) scenario is dat Groot-Brittannie uit de EU stapt. Geen uitzonderlijke situatie, aldus Europspecialist en bedrijfsadviseur Rob Boudewijn. "Een Brexit zou winst betekenen voor Britse eurosceptici en voor de Russische president Poetin, die graag een verdeeld Europa ziet. Maar het is niet uniek, want alle landen hebben een uitzonderingspositie bedongen."

 

Wel zou het pijnlijk zijn voor de Europese economie, zegt Boudewijn, ook voor Nederland. "De Britten zijn naast Duitsland onze grootste handelspartner. Sowieso wil Europa het VK graag binnenboord houden. Maar het wordt niet eenvoudig."

Gerelateerde artikelen