Buitenland8 dec '15 15:01Aangepast op 8 dec '15 16:59

Koenders: opmerkingen Trump 'zeer discriminerend'

Auteur: Thijs Baas

Minister Bert Koenders noemt de opmerkingen van de Amerikaanse presidentskandidaat over het weren van moslims uit de VS 'weinig behulpzaam en zeer discriminerend." Hij neemt nadrukkelijk afstand van de Amerikaanse miljardair, die volgend jaar president hoopt te worden namens de Republikeinen.

Foto: Jaap Jansen
Foto: Jaap Jansen

Trump zegt dat Amerika voorlopig geen moslims meer moet toelaten ‘tot we weten wat er aan de hand is’. Volgens Koenders is dat ‘weinig behulpzaam en zeer discriminerend’. 

Discriminatie
“Als jij zegt: ik geef geen enkel visum meer of ik laat geen moslim meer toe, dan ben je bezig met de meest vervelende vorm van discriminatie. Je zet een hele religie in de hoek”, zegt Koenders. “ Je zet mensen die daar hun levensvisie op baseren: je bent niet meer welkom in dit land dat nota bene het land is, waar iedereen altijd welkom is geheten. Het gaat tegen de Amerikaanse waarden en tradities in, denk ik. Ik zei ‘niet behulpzaam’, maar dat is op zijn minst een eufemisme."

Republikeinen
Volgens correspondent Reinout van Wagtendonk begint er een broeierige sfeer te ontstaan rond Trump. "Hij blijft olie op het vuur gooien, hij escaleert. Daar zou je een reactie op kunnen verwachten".

Tegelijkertijd zit de Republikeinse partij steeds meer met Trump in de maag: "ze zien dat hun partij hier schade door oploopt. Een aantal kandidaten zal zich opofferen. Van Jeb Bush wordt bijvoorbeeld gezegd dat hij nu alles moet geven om Trump te stoppen. Met het gevaar dat hij zelf ook ten onder gaat", zegt Van Wagtendonk.

Trump is de leidende kandidaat bij de Republikeinen, minister Koenders wil niet zeggen wat het betekent voor de relaties met Amerika als Trump daadwerkelijk president zou worden. “Dat moeten we eerst nog maar eens zien. Ik ga niet in op als-dan vragen.”

Koenders gaf zijn commentaar op een persconferentie in Den Haag met Frederica Mogherini, de buitenlandchef van de Europese Unie. “Ik geef geen commentaar op het binnenlandse debat in de Verenigde Staten”, zegt Mogherini. Maar, voegt ze er aan toe:  “Ons partnerschap met de Verenigde Staten is sterk.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen