Amerikaanse leger neemt laatste barrière voor vrouwen weg
Met het ingaan van dit nieuwe jaar heeft het Amerikaanse leger de laatste barrière voor vrouwelijke soldaten weggenomen. Ook vrouwen kunnen van nu af aan worden ingezet voor de meest gevaarlijke missies met de meest selectieve elitetroepen, zoals de SEAL’s en de Rangers.
Amerika’s hoogste generaal was het niet eens met dit besluit van minister van Defensie Ash Carter. Korporaal Brittany Dunklee, een Amerikaanse marinier. Veel mannen kunnen zich niet met mij meten, zegt ze: "I know a lot of males that can't do what I can do. But as long as you can do it, there's no reason why you shouldn't be in combat." Zolang je aan de selectie-eisen kan voldoen is er geen reden om niet in aanmerking te komen voor gevechtseenheden.
Dat was ook het argument van defensieminister Carter om met ingang van dit nieuwe jaar alle functies in het leger toegankelijk te maken voor vrouwen. "They'll be allowed to drive tanks, fire mortars, lead infantry soldiers into combat. They'll be able to serve as Army Rangers and Green Berets, Navy SEALs, Marine Corps infantry, Air Force Parajumpers and everything else that was previously open only to men."
De commandant van het Amerikaanse korps mariniers, Joseph Dunford, werd drie maanden geleden op voordracht van president Obama de hoogste legerchef in het Pentagon. Generaal Dunford adviseerde tegen vrouwen in de zwaarste gevechtsfuncties. De mariniers deden een jaarlang vergelijkend onderzoek en concludeerden in een geheim maar later uitgelekt rapport dat gevechtseenheden met vrouwen “langzamer, zwakker en minder dodelijk” functioneerden tijdens oefeningen dan eenheden met alleen mannen.
Staatssecretaris van Defensie voor de Marine Ray Mabus bekritiseerde dat onderzoek en de conclusies. Volgens Mabus begonnen de mariniers er aan met het vooroordeel dat vrouwen ongeschikt zijn voor gevechtstaken en was de bedoeling het bevestigen van dat vooroordeel. "When you start out with that mindset, you're almost presupposing the outcome."
Andersom zeggen militairen dat de politieke leiding van het Pentagon, de burgers van de Obama-regering, de beslissing om ook vrouwen te laten meevechten met de meest selectieve elitetroepen niet op praktische gronden maar op ideologische gronden heeft genomen. Maar nu het besluit er is, benadrukt generaal Dunford dat hij en het leger het zonder morren zullen uitvoeren.
Vrouwen maken natuurlijk allang een belangrijk onderdeel uit van de Amerikaanse strijdkrachten. In Irak en Afghanistan hebben meer dan 300.000 vrouwelijke militairen gediend, ook in de frontlinies. Vanwege de selectie-eisen zal het in de praktijk hooguit om een handjevol vrouwen gaan die kunnen doorstromen naar de gevaarlijkste eenheden, zei Zoe Bedell, voormalig kapitein bij de mariniers en twee keer uitgezonden naar Afghanistan: "Not every woman is going to be physically able to do the job, just like, frankly, not every man is physically able to do the job. But I think it will naturally exclude more women."
Vrouwelijke mariniers zijn het stuk voor stuk oneens met de opvatting van hun hoogste officieren dat ze eigenlijk niet thuis horen in het heetst van de strijd. De legers van veel Amerikaanse bondgenoten, waaronder Nederland, staan al langer in meer of mindere mate open voor vrouwen in directe gevechtsrollen.