Succesvolle EU-voorzitterschappen: Zet je ego opzij
Elk land slaat zichzelf graag op de borst na een EU-voorzitterschap van een half jaar: zo, dat hebben we weer geweldig gedaan! Vanaf vanavond 12 uur mag Nederland weer aan de bak. Maar wanneer is een land als EU-voorzitter succesvol? Hoe hou je het voorzitterschap sober? En hoe voorkom je ruzie en blamages?
Zonder enthousiast en geolied ambtenarenapparaat ben je nergens, zegt Europa-verslaggever Anke Truijen. Want je krijgt als EU-voorzitter de nodige lastige dossier voor je kiezen en als je die succesvol weet af te ronden, dwing je respect af, weet voormalig Brussel-correspondent Caroline de Gruyter. "Je moet mensen hebben die heel goed weten wat er in Brussel gebeurt, die iedereen kennen en dossiervreters zijn."
De Belgen hadden ten tijde van hun voorzitterschap in 2010 niet eens een regering, maar realiseerden wel - onder meer - een fosfaatverbod in wasmiddelen. "En ze hebben wel meer dossiers afgerond: financiële supervisie en andere hele moeilijke, puur politieke problemen, dus het waren niet alleen die fosfaten hoor", zegt De Gruyter. "Het zijn kleine landjes die net iets vaker hun ego kunnen wegstoppen dan een groot land als Frankrijk, of een land als Duitsland."
Vorig jaar kwamen Letse ambtenaren op de proppen met een echt voorzitterschapslied.
En in België werden in 2010 nog posters afgedrukt met de tekst 'I love the EU'.
Deze week kijkt Europa-verslaggever Anke Truijen in vier afleveringen vooruit én terug op (Nederlandse) voorzitterschappen, om 6:20 in de Ochtendspits met Meindert Schut.