Buitenland16 jun '15 18:40

Trump: serieuze kandidaat of kermisattractie?

Auteur: Marjan van den Berg

Ook de Amerikaanse multimiljardair Donald Trump heeft zich kandidaat gesteld voor de presidentsverkiezingen. Aan ambitie en ego geen gebrek bij de zakenman. Maar hoe serieus is hij te nemen?

Trump kondigde het nieuws aan in New York. Hij belooft dat hij iedereen in de wereld kan verslaan. Volgens hem is het al veel te lang geleden dat Amerika een overwinning behaalde. Bijvoorbeeld op China. “Wanneer was het voor het laatst dat iemand ons bijvoorbeeld China zag verslaan in een handelsovereenkomst? Zij helpen ons om zeep. Ik zou China de hele tijd verslaan.” Naast China staan ook IS, Mexico, Japan en vele anderen op Trumps lijstje met partijen die hij van plan is te verslaan.

Huidig president Obama kreeg er van Trump eveneens van langs, omdat hij 5 miljard dollar stak in de website van zijn zorgwet (‘Obamacare’). Correspondent Reinout van Wagtendonk: “Donald Trump zegt: ‘Hij besteedt 5 miljard voor het opbouwen van websites. Ik doe dat voortdurend en ik betaal daar 3 dollar voor.”

Kermisattractie
Aan zelfvertrouwen geen gebrek, stelt Van Wagtendonk vast. “Hij zei bijvoorbeeld zojuist over zichzelf: ‘Ik word de beste banenpresident die God ooit geschapen heeft’. Dus ja, dat is ambitie, dat is ego. Is het ook meer? Dat wordt de vraag.”

Het antwoord op die vraag is waarschijnlijk ‘nee’, denkt hij. Uit peilingen in vroege voorverkiezingsstaten als Iowa en New Hampshire blijkt dat de meeste Republikeinen absoluut niet van plan zijn om voor Trump te kiezen.

 

Altijd iets te verkopen
Trump heeft weliswaar politieke ambities, maar, zegt Van Wagtendonk, “Donald Trump heeft altijd iets te verkopen: vooral zijn brand, zijn naam, hij heeft boeken te verkopen, hij heeft ook een televisieshow die nog steeds draait.”

Als hij weggaat bij die televisieshow, zegt Van Wagtendonk, dan laat Trump werkelijk blijken dat het hem ernst is. Maar tijdens zijn speech wekte hij niet direct die indruk. “Dat heeft hij ook verteld net in die toespraak van hem: hij heeft de beste golfbanen ter wereld. Dan is hij gewoon die hele meuk van hem weer aan het verkopen.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen