Buitenland7 jan '16 13:02

Agenten schieten gewapende man dood bij politiebureau Parijs

Auteur: BNR Webredactie

De Franse politie weerspreekt berichten dat de man die agenten neerschoten voor een Parijs politiebureau ongewapend was en niet rende. Getuigen verklaarden dat ze geen verdachte zaken aan de man zagen, maar volgens een politiebond droetg hij op zijn minst een slagershakmes bij zich.

Beeld: Twitter
Beeld: Twitter

De politie in Parijs schoot een man dood die gewapend met een mes een politiebureau binnen wilde komen. Volgens de Franse radiozender France Info zou hij ook een bomgordel hebben gedragen en bij het betreden van het gebouw Allahu akbar (Allah is groot) hebben geroepen.

Het incident vond plaats bij een bureau in het achttiende arrondissement in het noorden van het Parijse centrum, nabij Montmartre en niet ver van Gare du Nord. Het was donderdag exact een jaar geleden dat gewapende islamitische terroristen de redactie van het tijdschrift Charlie Hebdo binnendrongen en in totaal twaalf mensen vermoordden.

Explosieven
De aanslagpleger van donderdag werd voor de deur van het politiebureau doodgeschoten. Een robot controleerde hem op de stoep op explosieven. De politie zette de straat af en gebood mensen naar binnen te gaan en ramen en rolluiken te sluiten. Ook de aangrenzende Boulevard Barbès werd afgesloten.

President François Hollande hield kort voor de verijdelde aanslag donderdag een toespraak ter gelegenheid van de herdenking van de aanslagen van een jaar eerder. Hij sprak op het hoofdbureau van de politie in Parijs de ordediensten toe. 
 


 

Volgens correspondent Kleis Jager rende de man zwaaiend met een slagershakbijl af op de agenten die het bureau bewaakten. Die agenten claimen dat er elektriciteitsdraadjes uit zijn jas staken en dachten ze meteen aan een bomgordel. Daarop openden ze onmiddellijk het vuur. Die bomgordel bleek overigens nep en niet meer dan een in elkaar geknutseld zakje dat hij op zijn lijf had geplakt.

Een Franse politiebond weerlegt beweringen van getuigen dat de man niet rende, niets riep en ook geen wapens bij zich had. "Volgens de bond zijn die verklaringen onbetrouwbaar omdat veel mensen in de buurt erg anti-politie zijn. Met andere woorden: de suggestie is dat het eerder mensen zijn die aan de kant staan van mensen die zulke dingen doen. Maar absoluut zeker is dat deze man een slagersmes bij zich had. Als hij erin geslaagd was om binnen te komen had hij aardig wat schade kunnen aanbrengen met dat mes."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen