Buitenland11 mrt '15 15:19

Alleen Hillary weet wat ze wist

Auteur: Reinout van Wagtendonk

Als minister van Buitenlandse Zaken gebruikte Hillary Clinton een persoonlijke e-mailserver “voor het gemak”. Dat zei de waarschijnlijke Amerikaanse presidentskandidate gisteravond tijdens een persconferentie. Volgens Clinton heeft ze alle e-mails die met haar werk te maken hadden overgedragen aan het ministerie.

Omdat Hillary Clinton nauwelijks enig commentaar had op de onthulling vorige week over die van haar persoonlijke adres verstuurde e-mails, werden de vraagtekens die het opriep steeds nadrukkelijker. Na een toespraak over vrouwenrechten bij de Verenigde Naties in New York gaf ze journalisten gisteravond voor het eerst de kans om er vragen over te stellen.  De aanval is de beste verdediging en daarom haalde de oud-minister van Buitenlandse Zaken eerst scherp uit naar haar Republikeinse tegenstanders: de 47 senatoren die met een brief aan Iran de onderhandelingen met dat land over een atoomwapenakkoord proberen te torpederen. Ze zei dat die briefschrijvers zich met hun ondertekening ervan in diskrediet hadden gebracht.

 

Maar daar waren de journalisten niet voor gekomen…

Zij wilden weten waarom mevrouw Clinton níet het e-mailsysteem van het State Department had gebruikt, met als implicatie dat er iets niet in de haak moet zijn geweest. De officieuze presidentskandidate zei dat haar reden daarvoor een simpele was: voor het gemak, om met één Blackberry zowel haar ministeriële als haar persoonlijke communicatie te kunnen uitvoeren: “achteraf gezien, nu er zoveel ophef over is misschien niet de slimste keus…”

Clinton zei dat ze al haar werkemails had overgedragen aan het ministerie en hoopt dat ze allemaal openbaar kunnen worden gemaakt. Ze zei dat ze haar persoonlijke e-mails over dochter Chelsea’s huwelijk, bijvoorbeeld, en condoleances na het overlijden van haar moeder en bevestigingen van yoga-lessen had gewist: “maar ik denk dat de meeste mensen dat begrijpen en respect hebben voor dat soort privacy”.

Dat van dat wissen, uit privacy-overwegingen of niet, leidde wel tot nieuwe kritische vragen. Hoe kunnen we ooit echt weten dat er uitsluitend persoonlijke mails gewist zijn? Maar ze bleef er redelijk onverstoorbaar onder. Ze benadrukte bovendien dat ze alle vetrouwen had in de beveiliging van haar e-mails tegen hackers omdat de particuliere Clinton mailserver was opgezet voor oud-president Bill Clinton met alle benodigde afgrendeligen van dien.

Als er na deze persconferentie niet iets nieuws zal bovenkomen over, bijvoorbeeld, werkemails die wel degelijk gewist werden samen met de persoonlijke e-mails, dan lijkt deze kwestie niet een zaak die Hillary Clinton ervan zal weerhouden om volgende maand of daaromtrent officieel haar presidentscampagne te lanceren.

Gerelateerde artikelen