Buitenland9 feb '16 06:53

Rusland eist kwijtschelding schadevergoeding aan Yukos

Auteur: Didi Levison

50 Miljard dollar: daar gaat het vandaag om in de rechtszaak van een groep aandeelhouders tegen de Russische staat. De zaak dient in Nederland.

Het is een van de meest geruchtmakende rechtszaken in het bedrijfsleven ooit. Rusland vraagt om vernietiging van de plicht om 50 miljard euro te betalen aan aandeelhouders van het oliebedrijf Yukos.

Fiscale trucs, maar alles volgens de wet
Volgens de Nederlandse advocaat van Rusland paste Yukos allerlei fiscale trucs toe via buitenlandse firma’s waardoor belasting werd ontdoken. En dat klopt, zegt hoogleraar belastingrecht en oud-adviseur van Yukos Paul Steven: “Maar Yukos hield zich wel aan de wet en deed niks dat verboden was”, voegt hij eraan toe.

Toch ziet Poetin in voormalig Yukos topman Michail Chodorkovski een fraudeur. Volgens de Russische president heeft Chodorkovski middels het geld wat hij heeft verkregen uit de vermeende belastingontduiking zijn politieke carrière gelanceerd. Hij belandde na de affaire in de Siberische gevangenis.

Yukos werd onteigend en kreeg een naheffing van 25 miljard euro. Dit kon het bedrijf niet dragen. Vervolgens werd de inboedel van het failliete bedrijf ingelijfd door het Russische staatsbedrijf Rosneft.

Waarom in Nederland?
Een groep aandeelhouders en tegenstanders van Poetin zeggen dat de hele actie alleen maar bedoeld is om tegenstanders onschadelijk te maken. De aandeelhouders eisen een schadeloosheidstelling van ruim 100 miljard dollar voor de afgenomen aandelen. Een van de belangrijkste bedrijven van het Yukosconcern is in Nederland gevestigd en dat betekent dat er ook een Nederlandse rechter aan te pas moet komen. Het oordeel: Poetin moet 50 miljard terugbetalen aan de klagende aandeelhouders. Het is voor het eerst dat een staat zoveel schadevergoeding moet betalen vanwege een onteigening.

Poetin legt zich er niet bij neer. Vandaag probeert Rusland met een Nederlandse advocaat onder het besluit van de rechter uit te komen.

Gerelateerde artikelen