Buitenland21 jan '16 10:42

Britten: Poetin keurde moord op Litvinenko waarschijnlijk goed

Auteur: BNR Webredactie

De Britse regering noemt de conclusies uit het rapport over de moord op oud-spion Aleksandr Litvinenko "extreem verontrustend''. De Russische ambassadeur moet op het matje komen en tegoeden van de twee Russische verdachten worden bevroren, kondigde de Britse minister van Binnenlandse Zaken Theresa May aan in het Lagerhuis.

Foto: ANP
Foto: ANP

De Russische president Vladimir Poetin heeft de moord op de Russische spion Aleksandr Litvinenko waarschijnlijk hoogstpersoonlijk goedgekeurd, kwam naar voren uit onderzoek naar de moord.

Rusland noemt de beschuldigingen 'absurd', maar de Britten beschouwen de waarschijnlijk door Poetin goedgekeurde moord als een oorlogsverklaring Correspondent Lia van Bekhoven: "Er is nu een roep om een Europees reisverbod voor degenen achter de moord en het uitwijzen van Russische spionnen in de Russische ambassade."

Het vermoeden bestond al langer dat Rusland achter de moord op Litvinenko zat, maar bewezen was het nooit. De verhoudingen tussen beide landen leken de laatste tijd voor het eerst sinds tien jaar iets te verbeteren, maar die komen hiermee weer aardig onder druk te staan.

Toch denkt Van Bekhoven niet dat dit schandaal funest is voor de relatie tussen de twee landen. "Diplomatiek is er van alles aan de gang op bijvoorbeeld president Assad van Syrië naar de onderhandelingstafel te krijgen. Ik geloof niet dat David Cameron die kans gaat torpederen."

Gerelateerde artikelen