Buitenland7 jan '16 11:15

‘Kans op Pegida-demonstratie in Keulen klein’

Auteur: Jeroen Pen

De Duitse anti-islambeweging Pegida wil aanstaande zaterdag een betoging houden voor het centraal station van Keulen, waar met oud en nieuw op grote schaal vrouwen werden aangerand en beroofd.

Pegida-demonstrant in Utrecht, oktober 2015. Foto: Martijn Beekman/ANP
Pegida-demonstrant in Utrecht, oktober 2015. Foto: Martijn Beekman/ANP

Grootschalige demonstraties zijn het handelsmerk van de in 2014 opgerichte beweging. Begin vorig jaar trok een betoging op het Frauenkirche in Dresden nog zo’n 25.000 sympathisanten. Het zou zomaar kunnen dat er evenveel gelijkgestemden naar Keulen willen komen.

Duitsland-correspondent Derk Marseille verwacht dan ook niet dat de demonstratie door zal gaan. "Er is nog geen officieel antwoord van de autoriteiten. Tot dusver moesten dit soort demonstraties ruim van te voren worden aangekondigd."

Vechtpartijen tussen Pegida-aanhangers en tegendemonstranten zijn tot dusver eerder regel dan uitzondering. Marseille: "In Dresden, waar de beweging ooit begon, is telkens echt een leger van politie op de been."

Ook bij een betoging in Utrecht gingen vorig jaar voor- en tegenstanders met elkaar op de vuist. Volgende week zondag wil Pegida in Apeldoorn demonstreren, op 6 februari volgt de hoofdstad. De Gemeente Amsterdam heeft al laten weten de betoging niet te verbieden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen