Buitenland15 jan '16 23:16

Schoten en explosies bij hotel Burkina Faso

Auteur: BNR Webredactie

Veiligheidstroepen hebben zaterdag een eind gemaakt aan een gijzeling in een hotel in Ouagadougou, de hoofdstad van Burkina Faso.

Foto: ANP
Foto: ANP

126 gijzelaars werden bevrijd, 33 van hen zijn gewond geraakt. Rond de twintig mensen zijn gedood. Volgens de Burkinese minister van Binnenlandse Zaken zijn ook drie aanvallers gedood, "een Arabier en twee Afrikanen".

De Franse president François Hollande heeft de aanslag in Ouagadougou, de hoofdstad van Burkina Faso, zaterdag scherp veroordeeld. Hollande sprak van een "laffe aanval" en heeft zijn Burkinese collega Roch Marc Kaboré alle hulp aangeboden, waaronder militairen. Frankrijk is nog altijd zeer betrokken bij Burkina Faso, dat voorheen een Franse kolonie was en Opper-Volta heette. Het Frans is er de officiële taal.

Populair
Terroristen die gelinkt zijn aan al-Qaeda gijzelden vrijdagavond tientallen hotelgasten. Veiligheidstroepen bevrijdden in de nacht van vrijdag op zaterdag 33 gijzelaars. Zeker twintig mensen bleken te zijn gedood en vijftien gewond geraakt. Het Splendid Hotel in het zakelijke district van Ouagadougou is populair bij medewerkers van de Verenigde Naties en westerse bezoekers.

Getuigen zeiden dat vier of vijf gewapende mannen het hotel bestormden, auto's in brand staken en in de lucht schoten voordat veiligheidstroepen arriveerden.

De militanten gijzelden een onbekend aantal gijzelaars na de aanval op het hotel en casino, liet een hoge functionaris van de nationale gendarme weten. Veiligheidstroepen bevrijdden tot nu toe 33 gijzelaars uit het hotel in Burkina Faso. "Er zijn 33 gijzelaars vrij, waaronder ook een minister. Iedereen is voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht. De operatie in het hotel gaat nog door'', aldus Remis Dandjinou, de minister van Communicatie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen