Buitenland16 apr '15 15:19Aangepast op 19 apr '15 22:02

Versplintering bemoeilijkt verbod op cyberaanvallen

Auteur: Thijs Baas

Een verbod op cyberaanvallen op vitale delen van het internet ligt voor de hand, maar het voldoende reguleren van internet is makkelijker gezegd dan gedaan. Dat zegt Wil van Gemert adjunct-directeur van Europol. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken pleit voor zo'n verbod in een oproep aan EU-buitenlandchef Frederica Mogherini.

Versplintering bemoeilijkt verbod op cyberaanvallen
Versplintering bemoeilijkt verbod op cyberaanvallen

Met de prominente plek die internet inmiddels heeft veroverd in de samenleving, behoort het ook in oorlogstijd inmiddels tot de cruciale infrastructuren, stelt Van Gemert vast. De georganiseerde criminaliteit heeft inmiddels in de gaten dat er minder risico´s zitten aan cyberaanvallen dan aan fysieke criminaliteit en dat je er intussen heel veel geld mee kunt verdienen. "Je kunt zo'n aanval vanaf iedere plek naar iedere andere plek richten en het is lastiger te vervolgen en op te sporen dan gewone criminaliteit, met een sterke fysieke component."
 

 

Vooral de versplintering van cyber security maakt de bestrijding er niet makkelijker op, erkent Van Gemert. Er is nog veel te doen op het gebied van bestrijding van criminaliteit én van terrorisme. Daarom is twee jaar geleden het cyber crime centrum opgericht. "Ik zie aankomen dat we hetzelfde moeten doen op het gebied van terrorisme, omdat ook daarin de cyber-component steeds belangrijker wordt. Er wordt gepraat over een gecoördineerde aanpak van zaken als vuurwapens én cyber. Ik verwacht dat dat in de loop van dit jaar gaat gebeuren."

Maar zonder internationale samenwerking ben je nergens, als je cybercrime echt een slag wilt toebrengen, bevestigt Maarten Gehem van het Haags Centrum voor Strategische Studies. "Je kunt cyberaanvallen vanaf de hele wereld uitvoeren, zonder een spoor achter te laten. Dan moet je toewerken naar één gemeenschappelijke manier van rapporteren en van aanpak. Dat is essentieel als je hier iets tegen wilt doen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen