Buitenland4 dec '15 18:04Aangepast op 4 dec '15 18:44

'Dader schietpartij San Bernardino beloofde trouw aan IS'

Auteur: Sam de Voogt

Een van de daders van het bloedbad in de Amerikaanse stad San Bernardino heeft tijdens de actie op Facebook trouw beloofd aan Islamitische Staat (IS). Dat meldt CNN. Het zou kunnen betekenen dat de schietpartij een terroristische aanslag met religieuze insteek was.

CNN baseert zich op drie bronnen die betrokken zijn bij het onderzoek. In de VS is nog altijd onduidelijk wat het motief van de schietpartij was. Volgens correspondent Reinout van Wagtendonk gaan de onderzoekers er nu vanuit dat de vrouw de drijvende kracht zou zijn geweest achter de aanval.

Regeringsbronnen melden volgens ANP dat er geen aanwijzingen zijn om aan te nemen dat IS opdracht heeft gegeven tot de aanval, of geholpen heeft bij de organisatie ervan. President Obama zei eerder dat het incident ook "werkgerelateerd" zou kunnen zijn. Dat zou ook mogelijk de reden zijn geweest, zegt Van Wagtendonk, dat dit de locatie voor de aanval werd, terwijl de insteek wel religieus zou kunnen zijn.

Bij de schietpartij in een regionaal centrum voor gehandicapten zijn veertien mensen om het leven gekomen. Ook raakten 21 mensen gewond. De twee daders, een man en een vrouw, wisten in eerste instantie te ontsnappen. Tijdens de actie wist de vrouw, de Tashfeen Malik, volgens CNN een boodschap op Facebook te verspreiden vlak nadat ze waren ontsnapt. Het bericht werd later verwijderd, maar weer teruggevonden door de onderzoekers. De twee werden laten tijdens een vuurgevecht met de politie gedood.

Moslimextremisme of niet?
Voor veel Amerikanen is nu duidelijk dat het om moslimextremisme ging, aldus Van Wagtendonk. "Republikeinse presidentskandidaten zijn erboven op gesprongen en verwijten Democraat Hillary Clinton dat ze Amerika onveilig maakt." Maar er zijn nog veel vragen over het motief, zegt Van Wagtendonk. "Veel leiders van de in totaal 6 miljoen moslims in de VS komen veelvuldig op televisie om dat te benadrukken."

Veel bommen en wapens
Na de schietpartij trof de politie drie pijpbommen aan op de locatie. Die waren niet ontploft omdat het ontstekingsmechanisme niet zou hebben gewerkt. De twee schutters hadden daarnaast nog eens 1.600 kogels bij zich en er werden semi-automatische wapens aangetroffen in hun auto. In de woning van de twee werden later twaalf staafbommen, circa 3.000 kogelsen en honderden hulpmiddelen om bommen mee te fabriceren aangetroffen.

De man, Syed Rizwan Farook die door zijn vader omschreven is als een devoot moslim, wordt onderzocht en zou volgens CNN geradicaliseerd zijn. Maar volgens Van Wagtendonk is zijn familie Amerikaans. Dat zijn bruid Malik, die hij ophaalde in Saoedi-Arabie, oorspronkelijk uit Pakistan komt en op een visum in de VS was ligt veel gevoeliger. De twee hadden een kind, dat zij op de ochtend van de aanval bij hun grootouders hadden ondergebracht.

Gerelateerde artikelen