Buitenland26 nov '15 07:07Aangepast op 26 nov '15 08:54

Turkije zoekt toenadering tot Rusland

Auteur: Eva Oude Elferink

Het Turkse leger nodigt Russische diplomaten uit voor overleg over de Russische straaljager die eerder deze week werd neergehaald. De Turken zeggen in een officiële verklaring op alle mogelijke manieren te willen samenwerken met de Russen.

Tegelijkertijd blijft Turkije benadrukken dat de Russische piloten meer dan tien keer binnen vijf minuten werden gewaarschuwd. Een audio-fragment dat door Turkije is vrijgegeven lijkt dit, in ieder geval deels, te bevestigen. Zo is op het fragment te horen:

 

Toch doet de Turkse premier er ook alles aan om de schade te beperken, zegt correspondent Marc Guillet. "Zo zei hij gister dat  Rusland 'een vriend en een buurland van Turkije is' en dringt hij erop aan dat er een gesprek komt tussen de Turkse en Russische ministers van Buitenlandse Zaken."

Vergeldingsacties
Daarmee is de kans op een escalatie van het conflict tussen beide landen nog niet geweken. "De spanningen zijn wel heel erg opgelopen deze week", zegt Guillet. "Zeker niet door het verbale geweld vanuit Rusland en de vergeldingsacties. Denk aan de toerismeboycot waartoe is opgeroepen of Turkse trucs die aan de Russische grens worden tegengehouden."

Komt bij, zegt hij, de opdracht die president Poetin heeft gegeven om nieuwe luchtdoelraketten te stationeren bij de Turkse grens in Syrië.

 

Dat de kou niet uit de lucht is, bleek ook uit het feit dat gister tien Turkse trucs met bouwmaterialen in Syrië zijn gebombardeerd. Zij begaven zich in het gebied van de door Turkije gesteunde moslimrebellen waar ook het Russische toestel werd neergeschoten. Daarbij vielen zeven doden.

Hollande
Later vandaag ontmoet Poetin de Franse president Hollande, een NAVO-bondgenoot van Turkije. "Poetin zal dan nog eens herhalen dat Turkije de internationale regels schond bij het neerschieten", zegt Guillet. "Hollande en Poetin zullen ook uiteraard hun eenheid en vastberadenheid nog eens benadrukken in hun strijd tegen het moslim-terrorisme."

Ook Frankrijk staat daarbij inmiddels open voor een rol voor Assad in een overgangsregering in Syrië, iets waar Turkije fel op tegen is. Vandaag zullen Poetin en Hollande opnieuw spreken over de te voeren strategie in de strijd tegen IS.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen