Buitenland5 jun '15 07:44

Gehackte Amerikanen wijzen naar China

Auteur: Pieter van den Akker

De gegevens van miljoenen Amerikaanse ambtenaren zijn gehackt. Chinese hackers zouden achter de massale inbraak zitten, zeggen Amerikaanse regeringsfunctionarissen.

Het gaat om de gegevens van ongeveer 4 miljoen mensen, weet correspondent Reinout van Wagtendonk. "Dat zijn hun social security nummers, zeg maar de oude sofi-nummers zoals ze in Nederland werden genoemd. Het is niet helemaal duidelijk wie er achter zit."
 

Het is niet de eerste keer dat dit bureau wordt gehackt. Dat is vorig jaar ook al eens gebeurd, zegt Van Wagtendonk. “Daarbij ging men er ook van uit dat het uit China kwam.”

'Niet de regering'
Waarom er zo snel naar China wordt gewezen? “Deels omdat die eerdere zaken volgens de Amerikanen heel duidelijk uit China kwamen. Ze hebben dat ook doorgesproken met Chinese functionarissen in bilaterale contacten. China ontkent het. De Chinese ambassade in de VS heeft onmiddellijk een verklaring uitgegeven dat Amerika er helemaal naast zit, dat China zelf ook het slachtoffer is van allerlei hackaanvallen. De China impliceren dat het misschien wel uit China komt, maar dat de regering er niks mee te maken heeft.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen