Buitenland6 mei '15 08:12Aangepast op 6 mei '15 09:17

Leven als God in Frankrijk wordt moeilijker met nieuwe antiterreurwet

Auteur: Pieter van den Akker

Franse inlichtingendiensten krijgen veel meer bevoegdheden. Het Franse parlement heeft met grote meerderheid ingestemd met een nieuwe antiterreurwet die dit mogellijk maakt. Maar er bestaat ook veel verzet tegen deze nieuwe bevoegdheden.

Foto: ANP
Foto: ANP

Volgens Eveline Bijlsma, correspondent in Parijs, krijgen de Franse inlichtingendiensten er veel bevoegdheden bij. "De meest omstreden is de zogenaamde zwarte doos die al het verkeer dat via een internet- of telefoonprovider verloopt, kan onderscheppen. Dat betekent niet dat al die gesprekken, mails en sms’jes allemaal worden gelezen en worden bewaard, maar dat het apparaat aanslaat op bepaalde alarmerende termen of mensen die voor langere tijd op bepaalde dubieuze sites zitten.”

Microfoontjes en telefoonverkeer onderscheppen
Een ander heikel punt wordt gevormd door de nieuwe middelen die mogen worden gebruikt. “Er mogen microfoontjes worden geplaatst in ruimten, GPS-trackers in auto’s gezet en ook de IMSI-catcher mag worden ingeschakeld."
 Ze gaat verder: “Een derde probleem is de vage formuleringen in de wet waardoor het makkelijker wordt om bijvoorbeeld milieuactivisten af te luisteren.”

Controlecommissie
Dan: "Het verzet tegen dit soort maatregelen komt vaak uit dezelfde hoek: clubs die zich inzetten voor de bescherming van privacy en persoonsgegevens. Die maken zich niet alleen zorgen over de reikwijdte van zo’n IMSI-catcher of zwarte doos, maar ze zeggen ook dat de middelen veel te makkelijk worden ingezet. Er komt een nieuwe controlecommissie die van tevoren toestemming moet geven voor taps, maar in urgente gevallen mag de premier zelf beslissen. De angst is nu dat de controlecommissie pas achteraf, veel te laat, wordt ingeschakeld.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen