Buitenland16 feb '16 14:44

Menselijke fout veroorzaakte treinbotsing Beieren

Auteur: BNR Webredactie

De frontale botsing vorige week dinsdag tussen twee regionale treinen in het zuiden van Duitsland is veroorzaakt door een menselijke fout.

Foto: ANP
Foto: ANP

Dat hebben de onderzoekers vastgesteld, meldt de Duitse justitie. Justitie is een vooronderzoek begonnen tegen de dienstdoende verkeersleider. Door de botsing ter hoogte van Bad Aibling in de deelstaat Beieren kwamen elf mensen om het leven en raakten meer dan tachtig anderen gewond. De treinen reden tegelijkertijd in tegenovergestelde richting op een enkelspoor.

De verkeersleider gaf een signaal af dat geïnterpreteerd werd als teken om door te rijden. Dat signaal had nooit gegeven mogen worden, zegt correspondent Derk Marseille. "Het OM wil niets zeggen over het waarom. Wel wordt uitgesloten dat alcohol of drugs in het spel waren. Maar blijkbaar was er geen systeem dat menselijk ingrijpen kan overrulen. Politici en andere mensen die zich over de veiligheid van het spoor buigen, vragen zich nu af of dat wel moet kunnen en dáárover zal worden gedebatteerd."

Volgens justitie heeft de verkeersleider nog tevergeefs een alarm afgegeven toen hij zijn fout ontdekte.
 

Beveiligingssysteem
Wat voor fout signaal de verkeersleider gaf, is niet duidelijk. Volgens berichten in Duitse media direct na de ramp was het beveiligingssysteem op het baanvak uitgezet om een trein door de laten die te laat was.

De 39-jarige verkeersleider wilde aanvankelijk niets tegen justitie zeggen maar hij heeft inmiddels een verklaring afgelegd. Justitie is het vooronderzoek tegen hem begonnen wegens onopzettelijke doodslag, het toebrengen van lichamelijk letsel en het op een gevaarlijke manier ingrijpen in het treinverkeer. De verkeersleider is niet gearresteerd omdat daar volgens justitie geen reden voor is. Het gaat om een geval van nalatigheid en niet om een opzettelijke daad.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen