Buitenland21 aug '15 15:21

Hoe gedoe rond een luidspreker de Koreaanse burenruzie doet oplopen

Auteur: Marjan van den Berg

Na een akkefietje met een Zuid-Koreaanse luidspreker heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zijn leger opgedragen in volle staat van paraatheid te zijn voor oorlog met het zuiden. Hoe zorgelijk is de situatie?

Generaals hebben het bevel gekregen naar de frontlinie te gaan om zich voor te bereiden op militaire acties. Aanleiding is een beschieting van een Zuid-Koreaanse luidspreker aan de grens, waarmee het zuiden propagandaboodschappen voor het noorden laat horen. Een projectiel belandde in de grenszone, vlakbij een militaire basis op zo'n 60 kilometer van hoofdstad Seoul.

Zuid-Korea heeft 48 uur de tijd om te stoppen met het uitzenden van propagandaboodschappen en de luidsprekers weg te halen. Als het zuiden daar geen gehoor aan geeft, dreigt Noord-Korea met verrassingsaanvallen.

Daad bij het woord
En dat moeten we toch wel serieus nemen, vindt Koen de Ceuster, docent moderne Koreaanse geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Noord-Korea stelde immers eerder al een deadline tegen de propaganda-luidsprekers van Zuid-Korea en handelde daar ook naar: Noord-Korea beschoot een luidspreker, waarop Zuid-Korea weer terugschoot. De Ceuster: “Dus wat we zien, is dat Noord-Korea deze keer niet alleen retorisch uit de hoek komt, maar ook de daad bij het woord voegt. Maar of dat nou ook onmiddellijk gaat escaleren naar een grootschalig conflict, is, denk ik, meer dan een brug te ver.”

De Ceuster vertelt dat Zuid-Korea sinds 2010 bij incidenten standaard veel harder terugslaat dan haar noorderburen. “Het is geen quid pro quo meer, maar Zuid-Korea slaat harder terug, wat enerzijds escalerend kan werken, maar tegelijkertijd ook Noord-Korea duidelijk kan maken: ‘We moeten hier niet met vuur spelen, want het komt dubbel en dik terug’.”

Verenigde Staten
Het Zuid-Koreaanse leger is bovendien een stuk sterker dan het Noord-Koreaanse, zegt De Ceuster, en heeft ook nog eens de steun van het Amerikaanse leger. “Daar tegenover een Noord-Koreaans leger dat wel grotendeels met zijn artillerie samengetroept is langs de gedemilitariseerde zone, en dus eigenlijk op zeer korte termijn grootschalige schade zou kunnen aanrichten, mocht het besluiten salvo’s te gaan afvuren.”

Gezamenlijke militaire oefeningen van Zuid-Korea en de Verenigde Staten, zoals degene die gepland staat voor maandag, kunnen de gemoederen nog verder doen oplopen. De Ceuster: “Dit (de oefening van aanstaande maandag, red.) is een specifieke, relatief kleinschalige oefening van het Zuid-Koreaanse leger samen met het Amerikaanse leger, maar er zijn later in het jaar andere, grotere oefeningen die ettelijke maanden duren en waarvoor nog veel meer troepen gemobiliseerd worden. Iedere keer weer rijzen Noord-Korea dan de haren te berge en wordt er heftig gereageerd.”

De recente schotenwisseling was de eerste sinds oktober vorig jaar, toen soldaten van Noord-Korea de grens naderden en weigerden te vertrekken, toen Zuid-Korea waarschuwingsschoten loste. Het noorden schoot daarop terug. Slachtoffers vielen er niet.

Het communistische Noord-Korea en Zuid-Korea vochten tussen 1950 en 1953 een bloedige oorlog uit. Sindsdien is er een gespannen wapenstilstand, die geregeld wordt geschonden. Officieel zijn de twee landen nog steeds in oorlog.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen