Buitenland29 jul '15 06:47

Republikeinse kandidaten dringen om plekje bij eerste tv-debat

Auteur: Reinout van Wagtendonk

Er zijn te veel Republikeinse presidentskandidaten om allemaal in één debat te passen. Het eerste tv-debat is volgende week donderdagnacht en alleen de eerste tien kandidaten in de opiniepeilingen kwalificeren zich. De kandidaten halen daarom de gekste stunts uit om mee te mogen doen.

Foto: ANP/AFP- Rand Paul
Foto: ANP/AFP- Rand Paul

Anti-establishment populist Rand Paul gebruikte de rauwe Jimi Hendrix versie van het Amerikaanse volkslied ter omlijsting van zijn aandachttrekkende aanval op de belastingswetten. Die wetten beslaan 70.000 pagina’s. Paul ging dat gigantische pak papier te lijf met een verbrandingsoven, een hakselmachine en een kettingzaag.

Kap- en snoeiwerk
Senator Paul is één van zestien Republikeinen in de presidentsstrijd. Er is dus het nodige kap- en snoeiwerk nodig. Niet mogen meedoen aan het eerste tv-debat kan voor sommige van die zestien campagnes al meteen dodelijk blijken.
 

Ted Cruz deed dat met een bijzonder ongebruikelijke aanval op zijn fractieleider in de Senaat. Hij noemde de Republikeinse fractieleider McConnell 'een leugenaar'. Ook Cruz is Tea Party populist. Hij calculeert dat de woede van de gevestigde Republikeinse orde die hij op deze manier over zich heeft afgeroepen, goed is voor een paar extra peilingsprocentjes. Ook hij ziet dondersgoed dat botte onredelijkheid op dit moment hartstikke goed scoort bij de boze basis.

Verhitte toon
Want Donald Trump met zijn uitspraken over Mexicaanse misdadigers en verkrachters die de grens zouden overspoelen, leidt de Republikeinse opiniepeilingen. Trump is daarbij niet echt aan het stunten. Zo ís hij gewoon. Maar hij zet daarmee wel een nog meer verhitte toon voor ongenuanceerd, radikaal rechts in de Republikeinse voorverkiezingsstrijd.

Trump pestte tegenkandidaat Lindsey Graham door diens telefoonnummer openbaar te maken. Senator Graham loopt serieus gevaar om niet gevraagd te worden voor het debat. Omdat z’n mobiele telefoon doorbrandde door het pesten, stuntte hij met een video waarin hij mobieltjes vernietigt: met een golf club, een vallend betonblok, in een keukenblender.

Nog meer stuntwerk
Graham’s stunt gaat hem waarschijnlijk niet redden. Er zijn drie kandidaten met meer dan 10 procent in de peilingen die volgende donderdag zeker mogen debatteren: Trump, Jeb Bush en Scott Walker. Niemand anders komt boven de 10 procent uit. Rond het laatste debatplaatsje gaat het om 1 of 2 procent aan steun: de verschillen nauwelijks te meten. Om te ontsnappen aan het degradatiegevaar van niet mogen meedoen, is er nog wel meer stuntwerk van de kandidaten te verwachten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen