Buitenland7 jan '16 12:14

Iran beschuldigt Saoedi's van bombarderen ambassade

Auteur: BNR Webredactie

Iran beschuldigt Saoedi-Arabië ervan een luchtaanval te hebben uitgevoerd op de Iraanse ambassade in Jemen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Saoedi-Arabië zegt op zijn beurt luchtaanvallen te hebben uitgevoerd op Houthi-rebellen in Jemen. Het land onderzoekt nog of daarbij ook de Iraanse ambassade is geraakt.  

Het conflict tussen Saoedi-Arabië en Iran loopt verder uit de hand. Beide landen zijn de afgelopen dagen in een fel diplomatiek conflict verwikkeld. Peyman Jafari, politicoloog aan de Universiteit van Amsterdam en Iran-expert, zegt dat we eerst de bevestiging van het bombardement moeten afwachten, maar denkt wel dat het "zeer waarschijnlijk" is dat het bombardement heeft plaatsgevonden, "omdat Saoedi-Arabië in Sanaa, de hoofdstad van Jemen, aan het bombarderen is."

 

'Strategische blunder'
Volgens Jafari is het bombarderen een strategische blunder: "Zowel de EU als de VS en Verenigde Naties hebben hun best gedaan dit conflict te deëscaleren. Alle kranten openden vandaag met de uitspraken van de Iraanse president Rohani, die zegt dat de aanval op de Saoedische ambassade zwaar gestraft moeten worden, omdat het imago van Iran daarmee geschaad is."

Daarom komt zo’n bombardement op een heel slecht moment, zegt Jafari. "Juist nu de kritiek op Saoedi-Arabië aanzwelt zou je verwachten dat ze wat voorzichtiger hiermee omgaan, maar dat gebeurt niet." Op 15 december werd een staakt-het-vuren aangekondigd in Jemen, maar de bombardementen zijn hervat en het afgesproken wapenbestand is doorbroken, ziet Jafari.

Irak wil gaan bemiddelen in het conflict. Is dat wel zo'n goed idee? Jafari: "Irak heeft een regering die welgezind is richting Teheran: deze is shi'itisch, aan de andere kant arabisch en van oudsher heeft de regering ook banden met Saoedie-Arabië dus zitten ze in een positie om te kunnen bemiddelen." Rusland heeft ook al laten weten te willen bemiddelen.

Assertieve houding
Jafari denkt niet dat beide landen oorlog willen met elkaar, er is wel degelijk een belang om het huidige conflict te deëscaleren. Maar: "Onder de nieuwe koning heeft Saoedi-Arabië een assertieve houding aangenomen, dus we moeten zien welke kant dit op gaat."

Gerelateerde artikelen