Buitenland23 feb '16 21:12

'Guantanamo-plan Obama maakt reële kans in Senaat'

Auteur: Thijs Baas

Obama's allerlaatste paradepaardje, het sluiten van Guantanamo Bay, maakt een reële kans van slagen. Dat zegt Geert Jan Knoops, die als advocaat al in 2009 mede-opsteller was van een advies over de sluiting. "Ik denk dat hij alles op alles zal zetten om dit plan erdoorheen te krijgen."

Foto: ANP
Foto: ANP

Ondanks het prijskaartje van een slordige 475 miljoen dollar - een bescheiden raming - zal de druk op het Congres groot zijn om Obama's presidentschap een bevredigende afloop te geven. Een van de voorstellen daartoe was overigens al in 2009 dat Obama afdelingen van bestaande, zwaarbeveiligde federale gevangenissen kon gebruiken om Guantanamo Bay-gevangenen onder te brengen, zegt  Knoops. En nu is Obama dus naar buiten getreden met het uiteindelijke plan om de sluiting te realiseren.

Vasteland
Dat oude plan wordt al jaren geblokkeerd door een wet die het de Amerikaanse regering verbiedt om gevangenen over te brengen naar het vasteland van de Verenigde Staten. Van de 91 overgebleven gevangenen moeten er nog 35 onderdak vinden in landen die hun medewerking al hebben toegezegd. Dat hoeft volgens Knoops niet op al te veel problemen te stuiten.

De afgelopen jaren is immers al een groot aantal gevangenen met een zeer laag of geen veiligheidsrisico overgebracht. "Dat betekent dat nog maar een aantal landen nodig is. En nu er zulke concrete plannen liggen, zijn mogelijk meer Europese landen bereid om mee te werken aan het overbrengen van deze 35 gevangenen."

Congres
Om nog maar te zwijgen van het deel van de overgebleven gevangenen dat formeel én feitelijk niets heeft misdaan, zegt Knoops. Slechts tien van de 91 zijn werkelijk in afwachting van een militair proces, onder wie het vermeende meesterbrein van de 9/11-aanslag en een aantal medeverdachten. "En om de naam van Amerika hierin te zuiveren wil Obama dit plan voor zijn vertrek aan het einde van het jaar door het Congres zien te krijgen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen