Buitenland17 dec '15 14:34

Poetin geeft Russische militaire aanwezigheid in Oost-Oekraine toe

Auteur: Sam de Voogt

Tijdens zijn jaarlijkse persconferentie beantwoordt de Russische president urenlang vragen. Zo had hij iets te zeggen over Oekraine, maar ook over de relatie met Turkije, de strijd tegen terrorisme en over FIFA-president Sepp Blatter.

Het belangrijkste wat de Russische president tot nu toe zei ging over de aanwezigheid van Russen in Oost-Oekraine. Volgens correspondent Joost Bosman zei Poetin: "Het zou kunnen zijn dat er mensen zijn die bepaalde zaken uitvoeren in Oekraine voor Rusland, ook in de militaire sfeer."

Stapje naar erkenning
De bekentenis betekent overigens niet dat er Russische troepen actief zijn in het door oorlog verscheurde land, zegt Bosman. "Waar Poetin het over heeft zijn militaire instructeurs, of generaals die de rebellen van advies voorzien. Dat is niet zo heel erg bijzonder. Het is een stapje op weg naar erkenning dat er toch wel Russen actief zijn in Oost-Oekraine."

Het was niet het enige onderwerp wat Poetin aansneed. Hij zei ook Rusland te zien als leidend in de strijd tegen wereldwijd terrorisme, aldus Bosman. "Volgens hem gaan de bombardementen op doeleinden in Syrie volgens plan."

'De Turken likken de Amerikanen'
Geen goed woord had Poetin over voor Turkije, dat een paar weken terug een Russisch gevechtsvliegtuig uit de lucht schoot. Bosman: "Toen het over Turkije ging kreeg hij iets grimmigs over zich heen. Hij zei: met deze regering kunnen wij geen zaken doen. En ook dat de Turken de Amerikanen op bepaalde plekken likken." Poetin verweet niet alleen Turkijke, maar ook de NAVO, het Westen en Amerika dat zij hadden toegestaan dat Turkije dit Rusland aan kon doen.

Daarentegen kreeg Sepp Blatter, de van zijn voetstuk gevallen voorzitter van de FIFA, alle lof van de Russische president. Blatter verdient volgens Poetin de Nobelprijs voor de vrede.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen