Super Tuesday2 mrt '16 06:10

Strijd nog niet gestreden na Super Tuesday

Auteur: BNR Webredactie

Donald Trump en Hillary Clinton zijn als grote winnaars uit de bus gekomen op Super Tuesday.

ANP/EPA
ANP/EPA

De Democratische kandidaat Clinton won in zeven staten. Bij de Republikeinen kreeg Trump ook in zeven staten de meeste stemmen.

Republikeinen
De Republikeinse kandidaat Trump won in Alabama, Arkansas, Georgia, Massachusetts, Vermont, Virginia en Tennessee. Senator Ted Cruz won zijn thuisstaat Texas, Oklahoma en Alaska. Senator Marco Rubio uit Florida won alleen in Minnesota. Trump heeft op dit moment volgens persbureau AP 285 van de benodigde 1237 gedelegeerden achter zich, Ted Cruz 161 en Rubio 87.

Zeker bij de Republikeinen is de strijd nog niet gestreden, zegt correspondent Reinout van Wagtendonk. Dat zowel Cruz als Rubio in de strijd blijven, kan wel in Trumps voordeel gaan werken.

 

De andere twee Republikeinse kandidaten, John Kasich en Ben Carson, wonnen in geen enkele staat, maar gooien voorlopig nog niet de handdoek in de ring. Gouverneur Kasich van Ohio heeft er de afgelopen weken op gezinspeeld dat hij in ieder geval de voorverkiezing in zijn thuisstaat nog wil halen. In Ohio gaan kiezers op 15 maart naar de stembus.

Democraten
In Alabama, Arkansas, Georgia, Massachusetts, Virginia, Tennessee en Texas pakte Clinton de winst. Haar tegenstander, senator Bernie Sanders, verraste en wist vier staten te winnen: zijn thuisstaat Vermont, Colorado, Oklahoma en Minnesota. Clinton heeft volgens persbureau AP 1001 van de benodigde 2383 gedelegeerden achter zich, Sanders 371.

"Realistisch gesproken begint Hillary Clinton nu een grote voorsprong te nemen wat betreft de gedelegeerden. Die wordt voor Sanders steeds moeilijker om in te halen", zegt correspondent Van Wagtendonk. Amerika-watcher Jan Postma constateert hetzelfde:

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen