Buitenland3 mrt '16 07:18

Conflict in Oekraïne dreigt weer te ontvlammen

Auteur: Sam de Voogt

Volgens de hoogste generaal van de NAVO waren er de afgelopen week 450 geweldsincidenten in en rondom het betwiste gebied in Oost-Oekraïne. Vandaag komen Oekraïne en Rusland in Parijs bijeen om het vredesakkoord van Minsk te redden.

De partijen praten met elkaar in het bijzijn van leiders en ministers van Frankrijk en Duitsland. Het lijkt erop alsof beide partijen zich schuldig maken aan beschietingen over en weer, stelt correspondent Joost Bosman. "Het grootste deel van de zware artillerie en wapens is vorig jaar teruggetrokken. Maar het wederzijdse wantrouwen is zo groot, dat er toch wapens zijn blijven staan. Daarmee beschieten ze elkaar."

Precies dat wantrouwen is het probleem in dit conflict, stelt Bosman. "Een hoge functionaris van het Oekraïense ministerie van Buitenlandse zaken zei onlangs: dit lossen we niet in een paar maanden op. Daar moeten jaren overheen gaan. Het is een situatie van geen oorlog, maar ook geen vrede."

 

Nu het geweld in Oost-Oekraïne weer is opgelaaid rijst ook de vraag of het vredesakkoord van Minsk is mislukt. Daar kan je op verschillende manieren tegenaan kijken, zegt Bosman. "Het aantal doden is aanzienlijk afgenomen, en veel vluchtelingen zijn weer naar huis teruggekeerd. Aan de andere kan zijn er nog geen verkiezingen geweest in Oost-Oekraïne, is er nog geen volledige gevangenenruil geweest en is er nog geen decentralisatie doorgevoerd in Oekraïne."

Volgens buitenlandcommentator Hubert Smeets van NRC Handelsblad hebben de pro-Russische separatisten een "minder grote mond" dan een jaar geleden. "Maar dat komt vooral omdat Rusland minder steun verleent aan de rebellen. Zonder die steun zijn ze kansloos."

 

Kleine successen
Woensdag werd voorafgaand aan de gesprekken van vandaag een klein succes geboekt in het conflict. De dagelijkse contactgroep waarin Rusland, Oekraïne en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) zetelen, kwamen overeen dat de grens tussen Oekraïne en het rebellengebied wordt ontmijnd. Bosman: "Hopelijk is die afspraak een voorbode voor vandaag."

Smeets gaat er vanuit dat de partijen vandaag niet met een complete oplossing zullen komen, maar eerder met kleine concessies. "Zoals een verkiezing in Oost-Oekraïne voor lokaal bestuur, waarover Duitsland heeft gezegd dat het binnen een half jaar moet plaatsvinden. In Oekraïne is momenteel sprake van een grote politieke crisis, maar ze zullen onder druk van Frankrijk en Duitsland hervormingen moeten doorvoeren."

Gerelateerde artikelen