Buitenland15 mrt '16 06:33

'Russisch vertrek uit Syrië mede ingegeven door olieprijs'

Auteur: Sam de Voogt

Dat Rusland zich terugtrekt uit Syrië, wordt mede ingegeven door de lage olieprijs. De aftocht opent mogelijkheden voor prijsafspraken met Saoedi-Arabië, zegt correspondent Joost Bosman.

Volgens Bosman is de Russische economie sterk afhankelijk van de olieprijs, die almaar lager wordt. "De Russische economie glijdt langzaam af naar bedenkelijke diepten. Daarom moet het land met Saoedi-Arabië om tafel. Maar dat was tot nu toe een probleem, want Rusland steunde Assad en Saoedi-Arabië is een groot tegenstander van de Syrische president. Tot nu toe kwamen er dus geen prijsafspraken, maar misschien nu wel."

 

De Russische president Poetin kondigde gisteren aan dat het grootste deel van de Russische strijdkrachten zich vandaag al terugtrekt uit het door oorlog geteisterde land. De marine- en luchtmachtbases die Rusland in Syrië gebruikt, blijven functioneren zoals die dat eerder ook deden.

De terugtocht van Rusland is goed nieuws voor de Syrische mensen in Aleppo en Homs, zegt VVD-Kamerlid Han ten Broeke, al moet hij nog zien wat de Russen daadwerkelijk gaan doen. "Eerst zien, dan geloven. We hebben vaker gezien dat aankondigingen niet werden nagekomen."

Doelen bereikt, maar welke?
Poetin zei gisteren dat de troepen hun doelen hebben bereikt. Maar welke doelen dat zijn, dat is de vraag, zegt Bosman. "In september ging het nog over de bestrijding van Islamitische Staat, nu hebben Russische media het daar niet meer over. Wat dat betreft komt de aap uit de mouw, en wordt het publiek geheim dat Assad werd gesteund nu bevestigd." Volgens Ten Broeke heeft Rusland "zich een weg naar de onderhandelingstafel gebombardeerd." Ten Broeke: "De Russen dicteren nu wat er gebeurt bij de vredesonderhandelingen. Zo willen ze een federalisering van Syrië, wat inhoudt dat het land wordt opgedeeld. En in Moskou wordt ook de pensioenregeling van Assad bepaalt, laten we het zo zeggen."

 

Twee andere redenen voor Rusland om zich terug te trekken zijn de hoog oplopende kosten en Poetin's eigen imago, laat Bosman weten. "Poetin heeft hiermee zijn eigen populariteit op peil gehouden. De Russen vinden het geweldig dat hij Amerika telkens voor verrassingen stelt, en dat is hem weer gelukt. Maar de oorlog was niet populair in eigen land en het werd te duur."

Gerelateerde artikelen