Buitenland7 mrt '16 16:15

'Zaman nu propagandakrant van de staat'

Auteur: Jolijn Mes

Terwijl Brussel probeert afspraken te maken met Turkije over de vluchtelingencrisis, staat de persvrijheid in Turkije steeds verder onder druk. Afgelopen weekend viel de politie binnen bij de grootste kritische krant van het land, de Zaman.

ANP/AFP
ANP/AFP

Volgens Mehmet Cerit, de hoofdredacteur van de Nederlandse editie van de Zaman, heeft de overheid de krant overgenomen: "De politie is zaterdag binnengevallen en heeft de toegang tot alle systemen geblokkeerd. Ze zijn met een kant-en-klare krant gekomen die ze hebben afgedrukt. En de hoofdredacteur is gewoon ontslagen."

Zaman Vandaag
De Nederlandse Zaman blijft volgens Cerit zelfstandig: "Wij zijn een onafhankelijk, Nederlands mediabedrijf en dus niet in handen van de Turkse overheid."

Zaman Vandaag had wel een relatie met de Turkse editie, zegt Cerit: "Wij maakten gebruik van elkaars content. Maar nu doen we dat niet meer. Het is een propagandakrant van de staat geworden."

 
Alarmerende ontwikkelingen
Volgens Thomas Bruning, algemeen secretaris bij de Nederlandse Vereniging van Journalisten, is het belangrijk om aandacht te schenken aan de situatie in Turkije: "We moeten de Nederlandse politiek en de EU wijzen op de alarmerende ontwikkelingen in Turkije. Die waren al langer bezig, er zitten heel wat journalisten achter slot en grendel en Koeridsche media zijn ook al afgesloten."

Bruning hoopt dan ook dat de situatie niet onbesproken zal blijven op de EU-top: "Het beleid dat op dit moment door Turkije richting de pers wordt gevoerd is zó tegen alle uitgangspunten van mensenrechten, dat je dit niet onbesproken mág laten. Het zou echt een wanprestatie zijn als dit niet hoog op de agenda staat op die Europese top."

Turkse vluchtelingen
Voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz heeft al laten weten met de Turkse premier Ahmet Davutoğlu gesproken te hebben, maar dat ze hierin verschillen van mening. Cerit vindt dat er meer moet gebeuren dan dat: "De Turkse regering gaat hier gewoon mee door. De eerste Koerdische vluchteling is vorige week uit de Egeïsche zee gehaald. Als het zo doorgaat, hebben we straks ook 15 miljoen Turkse vluchtelingen richt Europa."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen