Buitenland14 mrt '16 17:34

Turkse regering censureert informatie over aanslag

Auteur: Judith Laanen

Alle informatie over de aanslag in Turkije van afgelopen weekend, waarbij 37 mensen in hoofdstad Ankara omkwamen, wordt nog steeds gecensureerd door de Turkse regering.

Forensisch experts onderzoeken de plek van de aanslag in Ankara. Foto ANP
Forensisch experts onderzoeken de plek van de aanslag in Ankara. Foto ANP

Na de aanslag blokkeerden de Turkse autoriteiten sociale media als Facebook en Twitter. Mehmet Ülger, voorzitter van Reportasj, de Stichting ter bevordering van de Persvrijheid in Turkije, zegt dat de Turkse overheid ook tv-stations oplegt niks over de aanslag te mogen uitzenden. "Ik zit nu in Turkije. Jullie weten daar waarschijnlijk meer dan ik."

 

Het is de laatste tijd gebruikelijk voor de autoriteiten in Turkije om websites te blokkeren, om te voorkomen dat beelden uitkomen van aanslagen of andere gebeurtenissen die de regering niet in het middelpunt van de belangstelling wil hebben. Ülger denkt dat de Turkse overheid de informatie tegenhoudt omdat ze "IS-achtige clubs die achter de aanslag zouden kunnen zitten" jarenlang heeft ondersteund.

'Wij hebben een probleem als we uitzenden'
"Op dit moment kan ik vanaf hier niks doen", zegt Ülger. "Ik heb collega's geprobeerd te bellen. Zij zeggen: Wij hebben een probleem, jij hebt makkelijk praten vanuit Europa. Als wij gaan uitzenden krijgen we een rechtszaak. Dat blijft een idiote en rare toestand in het land. Zelfs ouders en familieleden weten niet waar hun dierbaren zijn."

71 gewonden liggen nog in het ziekenhuis, van wie vijftien in zorgwekkende toestand, zei de Turkse minister van Volksgezondheid Mehmet Muezzinoglu. De doden vielen toen aanvallers een auto vol explosieven lieten ontploffen naast een autobus. Het was de tweede terreuraanslag in de regeringswijk binnen een maand.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist. Volgens veiligheidsfunctionarissen lijkt de aanslag het werk van de Koerdische Arbeidspartij PKK.

Gerelateerde artikelen