Buitenland15 mrt '16 14:33

'Rusland wil dominante positie behouden'

Auteur: Judith Laanen

President Poetin trok vanmorgen nog zijn Russische troepen terug uit Syrië, maar nu blijken de luchtaanvallen op terroristen gewoon door te gaan.

Een screenshot uit een video van het Russische ministerie van Defensie toont een Russische SU-34 bommenwerper die opstijgt vanaf het Hmeymim-vliegveld in Syrië. Foto ANP
Een screenshot uit een video van het Russische ministerie van Defensie toont een Russische SU-34 bommenwerper die opstijgt vanaf het Hmeymim-vliegveld in Syrië. Foto ANP

Dat zegt een Russische onderminister van Defensie. Daarmee is er onduidelijkheid over hoeveel Russische militairen in Syrië blijven. Volgens Poetin kunnen de troepen terug naar huis omdat ze hun doel, het scheppen van de voorwaarden voor vredesoverleg, hebben bereikt.

Ruslanddeskundige Joris van Bladel, momenteel adviseur van de Oostenrijkse minister van Defensie, zegt dat het niet ongewoon is dat Rusland op spectaculaire wijze beslissingen naar buiten brengt, om die vervolgens in de praktijk een andere invulling te geven. "Zoals minister Koenders zei: we moeten afwachten wat er in de realiteit gebeurt. Ik verwacht ook niet dat Rusland ophoudt met bombarderen zoals ze nu bezig zijn."

Ook de uiterst moderne Russische luchtafweerraketten van het type S-400 blijven in Syrië. Met de plaatsing heeft Rusland haar geopolitieke houding versterkt, zegt Van Bladel. De positie van Rusland in deze regio blijft daarmee "zeer sterk en dominant", zegt Van Bladel.

Ruslands rol in Syrië zal zich vanaf nu richten op het behoud van een seculiere overheid, zegt Van Bladel. Ook wil Rusland haar invloed in de regio behouden. "Wat de menselijke kost is, is daar minder van belang bij."

Militaire interventie Rusland
Poetin leek het einde van zijn interventie aan te kondigen op de dag dat een nieuwe ronde van het vredesoverleg over Syrië in Genève van start ging. Rusland greep eind september 2015 militair in om het regime van president Bashar al-Assad te redden, wiens troepen aan de verliezende hand waren. Dankzij buitenlandse bondgenoten, zoals de Russische luchtmacht en de Libanese sjiitische beweging Hezbollah, is deze weer redelijk op kracht.

In het kader van het nieuwe vredesoverleg in Genève ging eind februari op initiatief van onder andere Moskou en Washington een wapenstilstand in Syrië in. Die geldt niet voor IS.

Gerelateerde artikelen