Buitenland15 mrt '16 18:20

'Terugtrekken Russische troepen begin van eindspel Syrië'

Auteur: Judith Laanen

Het terugtrekken van de Russische troepen uit Syrië zou volgens BNR-buitenlandcommentator Bernard Hammelburg wel eens het begin van het eindspel kunnen zijn.

Foto ANP
Foto ANP

Opnieuw een cruciale dag voor het vredesproces in Syrië. In Genève zitten de Syrische regering en de oppositie aan de onderhandelingstafel. Vandaag begon Rusland ook met het het stopzetten van de militaire activiteiten.

Buitenlandcommentator Bernard Hammelburg zegt dat het hem niets zou verbazen als dit het begin van het eindspel is. "Een groot deel van het land is nog in handen van IS. Het moet nog blijken of de onderhandelingen slagen, maar het is Rusland gelukt beide partijen naar de onderhandelingstafel te bombarderen in precies een half jaar tijd."

Poetin is de grote kracht achter de vredesbesprekingen en het grote offensief dat Assad aan een overwinning heeft geholpen, zegt Hammelburg. "Hij verrast nu de wereld door te zeggen 'ik ben weg'. Gedeeltelijk dan, want ze bombarderen IS nog wel."

 

De Russen vinden het behoud van hun lucht- en marinebases belangrijk, zegt Hammelburg. Het linkerdeel van Syrië is in handen van Assad, het noorden in handen van de Koerden en Hezbollah, en het midden in handen van IS. "In een deal zouden de rebellen en de Koerden en Hezbollah, die al aan de kant van Assad staan, tot een akkoord kunnen komen met elkaar. Dan zou Assad kunnen zeggen dat het land één is gebleven, zegt Hammelburg.

Autonome staten
Syrië zou ook in autonome staten opgedeeld kunnen worden, zoals Irak is verdeeld na de Golfoorlog. "Het noordelijk deel is toen autonoom Koerdisch geworden, maar onderdeel van Irak blijven uitmaken. Als zoiets hier lukt heeft Assad in het grootste deel van het enigszins gefragmenteerde, gefederaliseerde land toch nog wel een behoorlijke positie", denkt Hammelburg.

De verdwijning van Assad is nu geen voorwaarde meer. Hammelburg: "Daar is ook over onderhandeld. De Russen zeggen terecht: dat moeten de Syriërs zelf beslissen. De Russen dwingen voorlopig niemand iets om wat dan ook te doen. Ook dat is een Russische overwinning."

Gerelateerde artikelen