Buitenland18 mrt '16 20:01

'Meest gezochte terrorist van Europa opgepakt kan nieuwe dreiging betekenen'

Auteur: Judith Laanen

Het oppakken van de 'meest gezochte terrorist van Europa' kan een nieuwe terreurdreiging betekenen. Dat zegt terrorismedeskundige Glenn Schoen.

Brusselse politie in de wijk Molenbeek. Foto ANP
Brusselse politie in de wijk Molenbeek. Foto ANP

"Het feit dat je nu de meest gezochte terrorist van Europa in handen hebt, betekent dat er een nieuwe dreiging zich kan voordoen omdat sympathisanten hem misschien vrij willen krijgen", zegt Schoen.

Schoen denkt dat Abdeslam de afgelopen maanden ondergedoken heeft kunnen zitten - "als hij daar heeft gezeten" - omdat hij ondersteuning heeft gehad van "zeer vertrouwde mensen om hem heen."

"Het laat het kaliber van het type persoon zien met wie we te maken hebben", zegt Schoen. "Het zijn geen zwakke terroristen, het zijn helaas vrij slimme tegenstanders."

 

Schoen zegt dat het nog te vroeg is om te zeggen of de inlichtingendiensten gefaald hebben. Bij de politieactie van afgelopen dinsdag raakten twee agenten gewond toen ze onder vuur genomen werden bij een huiszoeking in de Brusselse wijk Vorst. Daarvan is gezegd dat de politie niet goed wist wat ze konden verwachten.

Schoen hoopt dat er naar aanleiding van de gebeurtenissen van vandaag de komende paar dagen meer huiszoekingen zullen komen. Een aantal sleutelfiguren, onder wie de bommaker van de aanslagen, is nog niet gelokaliseerd, zegt hij. "Het zal nog even duren voordat we de mensen die cruciaal waren voor de aanslagen in Parijs kunnen pakken."

Gerelateerde artikelen