Buitenland21 mrt '16 19:10

'De beer is los' in het Verenigd Koninkrijk

Auteur: Judith Laanen

Premier Cameron sprak vanmiddag in het parlement over de grootste Britse politieke crisis in 20 jaar. Maar de beer is los en de rebellen van de Conservatieven ruiken bloed, zegt correspondent Lia van Bekhoven.

De Britse premier Cameron. Foto ANP
De Britse premier Cameron. Foto ANP

Het begon allemaal met een minister die vrijdag onverwacht opstapte, omdat hij vond dat het kabinet teveel bezuinigde op de uitkeringen van gehandicapten en zieken. Volgens hem is er daardoor een enorme kloof ontstaan tussen rijk en arm. Maar - zoals alles nu bij de Britten - gaat de storm die nu door de Conservatieve partij raast het eigenlijk vooral over de Brexit.

'Niks over Brexit of Europa'
Correspondent Lia van Bekhoven hoorde tijdens Camerons toespraak in het Britse parlement vanmiddag niets over Europa of een Brexit. "Dat zou alleen nog maar meer olie op het vuur zijn geweest."

Cameron pleitte vooral voor begrip, om zijn opgestapte minister van Werkgelegenheid en Pensioen, Iain Duncan Smith, te paaien. "Verder zei hij dat de klacht, dat hij een scherp sociaal verdeelde samenleving geregisseerd heeft, onterecht was", hoorde onze correspondent.

 

'De beer is los'
Van Bekhoven denkt dat het te vroeg is om te zeggen of Cameron het gelukt is de boel te sussen. "De beer is los", zegt Van Bekhoven. "De rebellen in de fractie ruiken bloed. Want wat hen motiveert, meer nog dan de Britse ongelijke samenleving, of de gaten in de begroting, is Europa. De staatssecretaris is een Brexiteer van het eerste uur, dat is waarom het nu zo uit de hand loopt. Veel mensen denken dat het alleen opgelost kan worden als Cameron wordt afgezet door zijn eigen fractie."

In juni stemmen de Britten in een referendum over hun lidmaatschap van de Europese Unie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen