Buitenland23 mrt '16 16:16

Koenders sluit Nederlands consulaat Istanbul

Auteur: Judith Laanen

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken heeft het Nederlandse consulaat-generaal in Istanbul gesloten. Er zou een mogelijke terreurdreiging zijn, meldt Buitenlandse Zaken.

Foto ANP
Foto ANP

"Over de aard van de dreiging en de informatie die daaraan ten grondslag ligt, kunnen we om voor de hand liggende redenen geen verdere mededelingen doen'', zegt Koenders.

Op het moment van de ontruiming waren de consul-generaal en ongeveer veertig stafleden aanwezig. Zij zetten hun werk zo veel mogelijk voort vanuit alternatieve plekken, laat Buitenlandse Zaken weten. "De veiligheid van mijn medewerkers en van de bezoekers van onze kanselarijen heeft de hoogste prioriteit'', aldus Koenders.

Nederlanders in de directe omgeving van het consulaat-generaal moeten deze mijden en op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen, adviseert het ministerie.

Duitsland sluit ambassade Ankara
Zaterdag was er nog een bomaanslag in de Turkse stad. Daardoor kwamen vijf mensen om en raakten 36 mensen gewond. De dader had volgens de Turkse autoriteiten banden met terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Turkije heeft na deze aanslag de veiligheidsmaatregelen verscherpt.

Duitsland sloot vorige week al zijn diplomatieke vestigingen in Turkije vanwege de terreurdreigingen. Het gaat onder meer om de ambassade in Ankara en het consulaat in Istanbul.

Reisadvies Turkije
In het reisadvies voor Turkije schrijft het ministerie dat er veiligheidsrisico's zijn: "Er geldt voor het hele land een verhoogd risico op terroristische aanslagen. Dit komt door de opgelaaide strijd tegen de terroristische organisatie PKK (Koerdische Arbeiderspartij) en de strijd tegen groepen als IS in Irak en Syrië. Ook Europeanen en Europese objecten kunnen doelwit zijn.''

Terreurverdachten aangehouden in Istanbul
Vanmiddag heeft een speciale eenheid van de Turkse politie drie terreurverdachten op aanwijzingen van de Duitse en Turkse inlichtingendiensten aangehouden in Istanbul. De drie mannen worden verdacht van het beramen van aanslagen op het Duitse consulaat of de Duitse school. Volgens Turkse media gaat het om een Turk, een Syriër en een Irakees. Ze zouden banden hebben met de soennitische extremisten van Islamitische Staat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen