Al twee keer is er een vergeefse poging tot een staakt-het-vuren ondernomen. Maar dit keer is de kans op succes groter, zegt Robert Petri, Nederlands ambassadeur in Jemen. "Beide partijen lukt het niet om een militaire doorbraak te forceren. De strijdende partijen - de Jemenitische regering en de Houthi-rebellen - stellen zich nu ook constructief op, ook in hun uitlatingen naar buiten toe. Dat geldt ook voor Saoedi-Arabië, een belangrijke speler die betrokken is bij het conflict."
Ook is het staakt-het-vuren dit keer goed voorbereid, zegt Petri.
Als het staakt-het-vuren een week standhoudt, beginnen vredesbesprekingen in Koeweit.
'Situatie rampzalig'
De bloedige oorlog in het land heeft in ruim een jaar tijd meer dan 6.000 mensen het leven gekost en ook op andere manieren veel schade aangericht. De middenklasse, belangrijk voor de wederopbouw van het land, is vertrokken, vertelt Petri. Honderdduizenden kinderen gaan niet meer naar school. Een groot deel van de bevolking heeft niet genoeg te eten.
"De situatie is ronduit rampzalig in Jemen. Na een jaar oorlog is de schade door de gevechten en bombardementen enorm", zegt de ambassadeur. "Het zal jaren kosten om de infrastructuur, die compleet verwoest is, weer te herstellen."