Buitenland9 feb '16 16:51

Gegevens FBI-medewerkers op straat, FBI grijpt niet in

Auteur: Mark Hulstein

De gegevens van 20.000 FBI-medewerkers liggen op straat, maar dat lijkt de FBI niet zo veel te kunnen schelen. Het gaat namelijk niet om privé-gegevens.

Foto: ANP/AFP
Foto: ANP/AFP

Er liggen alleen werk-e-mailadressen en kantoornummers op straat. Volgens informatie- en beveilingsexpert Arjen Kamphuis kunnen deze gegevens wel gebruikt worden om een organisatie als de FBI in kaart te brengen. "Als je een geavanceerde aanvaller bent, zoals een buitenlandse geheime dienst, of een grote criminele of terroristische organisatie, dan zijn dit het soort dataverzamelingen om in kaart te brengen wie 'de tegenstander' is. Hoe zijn ze georganiseerd, welke mensen werken in welk kantoor, wat zijn de expertises van die mensen en wat kan ik daaruit afleiden? Dat soort dingen kun je in kaart brengen", zegt Kamphuis.

Op internet is die lijst van gegevens nog steeds te vinden. Ook de functie van deze FBI-medewerkers staat erbij. Special Agent, Task Force Officer, Foreign Operations Specialist, et cetera. En volgens Kamphuis is deze informatie interessant. "Als je heel veel van dat soort informatie hebt en je combineert dit met andere stukken informatie die je misschien al hebt. Dat kan bijvoorbeeld publieke informatie zijn die gewoon op het internet te vinden is over deze mensen. Bijvoorbeeld over wat voor voorgeschiedenis ze hebben. Als je dat soort informatie slim combineert, kun je daar heel veel uit afleiden", meent Kamphuis.

Dat de lijst met informatie nog steeds online rondslingert is niet zozeer bijzonder, zegt Kamphuis ook. Hij wijst er op dat als de info eenmaal een paar minuten online heeft gestaan, dat mensen die er wat mee willen de info dan toch al hebben. Arjen Kamphuis: "Als het lek er eenmaal is, is de strategie het eigenlijk een beetje bagatelliseren. En als je dan de informatie die op een andere site staat dan van de FBI probeert te blokkeren, krijg je eigenlijk alleen maar meer media-aandacht over het feit dat je iets censureert. Dan heb je veel langer pr-pijn."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen