Rusland dreigt opnieuw met dichtdraaien gaskraan
Volgens het Russische staatsgasbedrijf Gazprom moet Kiev binnen 48 uur met geld over de brug komen voor het gasgebruik. Doet Oekraïne dat niet, dan komt de gastoevoer naar Europa ook onder druk te staan.
Aldus de berichtgeving op RT.com.
Oekraïne heeft het gas voor de maand maart nog niet betaald, zegt de directeur van Gazprom Alexey Miller. Oekraïne heeft volgens het bedrijf nog 219 miljoen kubieke meter gas. Dat is vermoedelijk binnen twee dagen verbruikt.
Welles-nietes-spel
Het is een welles-nietes-spel, zegt Geert Jan Hahn, BNR's Oost-Europa-commentator. "Het Oekraïense staatgasbedrijf Naftogaz beweert juist dat Rusland niet eerder gas heeft geleverd waar Kiev wèl voor heeft betaald."
Heeft deze discussie gevolgen voor Europa?
Oekraïne en de Europese Unie zijn voor een groot deel afhankelijk van gas uit Rusland. Ongeveer de helft van het Russische gas voor de rest van Europa wordt via Oekraïne gedistribueerd. Het kan dus zeker gevolgen hebben.
Rusland waarschuwde veel vaker. Hoe serieus is dit dreigement?
Hahn: "Dat is moeilijk te zeggen. Het is natuurlijk telkens een spel. En het zou mij niet verbazen als er sprake is van een afleidingsmanoeuvre van het echte Oekraïne-conflict."
Vandaag zijn er weer besprekingen in Parijs tussen de ministers van Buitenlandse Zaken van Oekraïne, Rusland, Frankrijk en Duitsland. Zij moeten wederom kijken naar de werking van het Minsk-akkoord. Er is veel kritiek op Rusland, dat volgens de NAVO een grote bijdrage levert aan het conflict met materiaal en manschappen.
"Wellicht denkt het Kremlin: we zwengelen deze oude discussie over het gas weer aan. Dan zetten we het Westen weer voor het aloude blok: gaan we voor de mensen in Oekraïne of kiezen we toch voor onze eigen, financiële belangen?"
Is er nog laatste nieuws over de situatie in Oekraïne?
"De pro-Russische rebellen zijn naar eigen zeggen begonnen met het weghalen van hun zware wapens aan het front in het Oosten. Dat is conform het Minsk-akkoord, maar veel te laat. Tot nu toe is van dat verdrag in Minsk alleen de uitwisseling van enkele krijgsgevangenen gerealiseerd. Kiev heeft ook vandaag weer gezegd de zware wapens nog niet te kunnen terugtrekken, omdat er nog steeds sprake is van beschietingen vanuit het bezette Oost-Oekraïense gebied."