Buitenland21 aug '15 15:20

Chaos Macedonië tekent versplinterd Europees vluchtelingenbeleid

Auteur: Thijs Baas

Drieduizend voornamelijk uit oorlogsgebieden afkomstige vluchtelingen trotseeden legertanks en traangasgranaten om Macedonië te bereiken. Maar de kans is klein dat ze daarna nog verder Europa in kunnen trekken. En daarom is het nodig dat Europa écht gaat samenwerken, zegt Arjan Hehenkamp, directeur van Artsen Zonder Grenzen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Steeds meer mensen zitten zonder water, zegt Hehenkamp. "Ik ben er vorige maand nog geweest en deze mensen leven onder de open zo. Daar komen steeds meer behandelingen uit voort. Europa dwingt deze mensen om de tocht te ondernemen, omdat ze geen legale en veilige manier hebben om asiel aan te vragen. Vervolgens werpt Europa allerlei obstakels op en gaat er met geweld op in. Dat is niet acceptabel, dat is zelfs volslagen onacceptabel." 

Vluchtelingenprobleem
Daarom zit er niets anders op dan gezamenlijk verantwoordelijkheid te nemen voor het totale vluchtelingenprobleem, zegt Hehenkamp. Macedonië ziet op zijn beurt de bui weer hangen door het enorme hek dat Hongarije momenteel optrekt. Voor Macedonië reden om op zijn beurt de grenzen dicht te gooien, uit angst dan anders mensen massaal in het land blijven hangen. "Nu vechten Europese landen nog voor hun eigen hachje en sturen ze problemen terug, waar mensen als u en ik het slachtoffer van worden."

Het leger komt er in Macedonië aan te pas om de grens af te sluiten voor vluchtelingen, en daarmee is wat Hehenkamp betreft het einde zoek. "Deze logica veroordeelt deze vluchtelingen om in eigen land te blijven wonen en niet het geweld te ontvluchten, want dan doet iedereen de grens op slot. Niet alleen in Europa, maar ook in landen rondom conflictgebieden als Syrië."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen