Buitenland19 nov '15 14:37

‘Populariteit Bouterse in Suriname neemt af’

Auteur: BNR Webredactie

Het gaat niet goed met de Surinaamse economie. De Centrale Bank zag zich genoodzaakt tot een ingreep die ervoor zorgt dat de Surinaamse dollar vannacht 20 procent minder waard is geworden.

Jarenlang stegen de olie- en goudprijzen, twee van de voornaamste exportproducten van Suriname. Evenredig daaraan namen ook de overheidsuitgaven toe. Ook toen de exportprijzen kelderden, bleven de kosten van de regering groeien. Ludwig van Mulier, journalist bij De Surinaamse Krant: "De overhead geeft meer uit dan er in het laatje komt."

Verkiezingsbeloftes
In mei werden in Suriname nog parlementsverkiezingen gehouden. Desi Bouterse zou zijn campagne met staatsgelden hebben bekostigd, maar won overtuigend. Een van zijn verkiezingsbeloftes betrof het terugdringen van het aantal ministeries, maar daar is nog weinig van terechtgekomen. Van Mulier: "Er zijn in Suriname nog steeds zo’n drieduizend ambtenaren te veel."

Nu moest de Centrale Bank dus ingrijpen, waardoor de Surinaamse dollar aanzienlijk in waarde daalt. Een ramp, zegt Van Mulier. "Meer dan de helft leeft al onder het bestaansminimum."

Angst
De onvrede over Bouterse neemt ondertussen toe, maar volgens Van Mulier houden veel Surinamers hun kritiek liever voor zich, uit angst voor de gevolgen. "In de dagelijkse praktijk is men voorzichtig. Maar bij de vakbeweging en in het bedrijfsleven merk je: de mensen zijn boos. Er is een grens, en die komt steeds dichterbij."

Gerelateerde artikelen