Buitenland22 jul '15 07:03

Lovende woorden Obama voor talkshow-icoon Stewart

Auteur: Reinout van Wagtendonk

Jon Stewart van het satirische nieuws van de Daily Show houdt er volgende maand mee op. Dat weet u. Daar zit een soort afscheidstournee aan vast en vannacht was het president Obama himself die voor het laatst verscheen aan tafel bij Stewart.

Foto: ANP/AFP - Obama en Stewart
Foto: ANP/AFP - Obama en Stewart

President Obama maakte er het laatste jaar een gewoonte van om afzwaaiende late night presentatoren nog een laatste keer te bezoeken: David Letterman een paar maanden geleden, Stephen Colbert eind vorig jaar. Zelf verzonnen of niet, Obama begeeft zich dan met een grapje altijd even op het terrein van de duurbetaalde komedianten van het late uur op de Amerikaanse TV: “I can’t believe you’re leaving before me. I’m going to issue an executive order: Jon Stewart cannot leave the show!”

Vlijmscherpe satire
Stewart is goed geweest voor Obama. Die was als president drie keer te gast in de show en daarvoor, als relatief onbekende senator en toen presidentskandidaat, ook al vier keer. Met name Obama’s politieke vijanden hebben het altijd vreselijk moeten ontgelden in de vlijmscherpe satire van de Daily Show. Dat sloeg aan bij de in doorsnee jongere kijkers van dat programma: een overlappende groep met de achterban van de in 2008 op een golf van jeugdig enthousiasme gekozen president. 

Het Midden Oosten, de nucleaire deal met Iran, IS: serieuze onderwerpen die voorbij kwamen in dit exit interview.
 Lovende woorden voor Stewart
Waarop het tweetal nog even de draak stak met die merkwaardige koploper in de Republikeinse opiniepeilingen in de strijd om het presidentschap in 2016. En president Obama bijzonder lovend afscheid nam van Stewart: “Je bent een geschenk geweest voor ons land…”

Gerelateerde artikelen