Buitenland28 jan '15 12:41

'Nederland is nu al groot in Cuba'

Auteur: Eva Oude Elferink

Nu het Amerikaanse embargo op handel met Cuba op zijn einde lijkt te komen, ontstaan er ook veel kansen voor Nederlandse ondernemers. Al is Nederland nu al een van de belangrijkste handelspartners voor Cuba, zegt Norbert Braakhuis, ambassadeur in Havana. "Daarover treden we meestal niet in detail, maar we zijn groot."

Cubanen zien Nederland als hun vijfde of zesde handelspartner, zegt Braakhuis. "En we zijn hun eerste Europese handelspartner, zeggen ze tegen ons. Dat is een positie die in de loop der jaren is gegroeid." Hoe, daarover wil de ambassadeur verder niet te veel in detail treden. Niet zolang de Amerikaanse sancties nog van kracht zijn.

Sancties die Nederland overigens niet erkent, zegt Braakhuis. "Daar hebben we in Europa in de jaren negentig ook reglementen voor aangenomen." Maar, zegt hij ook, alsnog probeer je 'niet zo zichtbaar te zijn'. Als voorbeeld noemt hij ING dat een boete van meer dan 600 miljoen dollar boete van de Amerikanen kreeg, omdat de bank sancties had geschonden.

"Dat is natuurlijk een goede reden om niet al te veel te vertellen. Maar we zijn groot daar." Zo zijn Nederlandse ondernemers in Cuba werkzaam in verschillende sectoren, waaronder de scheepsbouw, de scheepvaart, tankopslag. "Zelfs in springpaarden."

Vertrouwen
Cruciaal daarvoor is volgens de ambassadeur de vertrouwensrelatie die Nederland met Cuba heeft opgebouwd over de afgelopen jaren. "In Cuba moet je niet zijn als je allleen maar even een partij wilt wegzetten. Cubanen willen eerst weten wat voor vlees ze in de kuip hebben."

Cuba is een staatseconomie, benadrukt Braakhuis. "Alles hangt samen. Dus er kan op een gegeven moment een deur op slot gaan, omdat iemand zegt dat 'die is niet betrouwbaar'. Wij hebben jarenlang deze relatie opgebouwd en zijn daarom een belangrijke partner. De Amerikanen die nu binnenkomen, moeten nog een basis leggen."

Mede door het bezoek van toenmalig minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans, vorig jaar januari zijn de contacten volgens de ambassadeur verder verbeterd. Momenteel wordt ook een handelsmissie naar Cuba voorbereid die in april plaats zal vinden.

Rekening houden
Ondernemers die overwegen zaken te gaan doen in Cuba, moeten wel met een aantal zaken rekening houden, zegt Braakhuis. "Je kunt in Cuba bijvoorbeeld niet rechtstreeks personeel contracteren, dat gaat via een soort staat-Randstad."

Maar ook daar zitten veranderingen aan te komen. Zo is er onlangs een nieuwe investeringswet aangenomen en is er een nieuwe arbeidswetgeving gekomen. "Daardoor zijn een aantal zaken iets makkelijker geworden. Zo heb je meer inspraak in het personeel dat je wilt hebben en kun je vrij onderhandelen over hun betaling."

Het zijn allemaal 'kleine elementjes van vrijheid', zegt Braakhuis. "Vrijheid is een begrip waar veel kanten aan zitten, maar alles draagt bij aan het verruimen van die marge."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen